KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
– Olen koonnut tähän ”Det här är min mat/Tämä on minun ruokaani”- kirjaan monia ruokamuistojani. Mukana on perinteisiä ohjeita, jotka muistan lapsuudesta saakka. On myös uudempia reseptejä ja matkamuistoja sekä ohjeita, jotka olen vuosien varrella saanut ystäviltä, löytänyt keittokirjoista, lehdistä tai netistä ja joista on sittemmin tullut mieluisia koko perheelle. Lisäksi minulla on paljon äidin, äidinäidin, isänäidin ja isoäidin siskon keittokirjoja ja reseptejä, kertoo Ingemo Fröberg, joka viljelee miehensä Henrik Fröbergin kanssa Fräsarsin sukutilaa eteläisellä Kirkkonummella ja pyörittää siellä myös Maatilapuoti- tilakauppaa.
Ingemon sekä ruotsiksi että suomeksi julkaistun keittokirjan upeista valokuvista ja tekstin toimittamisesta vastasi inkoolainen Daniela Andersson.
Kirjasta löytyy vinkkejä mm. liha-, kala- ja kasvisruokien valmistamiseen, matkamuistoja resepteinä, puhetta viljasta, ohjeita leipien ja leivonnaisten tekoon sekä syksyn säilykkeiden ohjeita. Lopuksi käydään läpi myös sesongit ja juhlat; pääsiäinen, vappu, juhannuksen ruoka sekä tietenkin joulupöytä.
Ja nyt pääsiäisen kynnyksellä julkaisemme perinteisen pääsiäispöydän pää- ja jälkiruokien ohjeet.
1 karitsanpaisti, jossa on luu (lampaanviulu)
3 valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria
kuumaa vettä
Ota liha jääkaapista pari tuntia ennen kuin alat valmistaa sitä. Säädä uuni 250 °C:seen. Murskaa valkosipulinkynnet, hiero paistiin valkosipulia, suolaa ja mustapippuria. Nosta paisti uunipellille, kaada 5 dl kuumaa vettä päälle ja nosta pelti uuniin. Alenna lämpötilaa 200 °C:seen 5 minuutin kuluttua. Valele paistia liemellä muutamia kertoja paistamisen aikana.
Lisää tarvittaessa vettä. Paista 11/2–2 tuntia. Valmiin paistin sisälämpötila on 58–68 °C riippuen siitä, kuinka kypsäksi sen haluat. Nosta valmis paisti uunista leikkuulaudalle ja peitä se foliolla. Tee kastike paistin vetäytyessä.
Kastike
8 dl paistin lientä ja vettä
4 rkl vehnäjauhoja tai maissitärkkelystä
2 dl kermaa
1 rkl soijakastiketta
suolaa
pippuria
muutama tippa viinietikkaa
Mittaa liemi ja lisää vettä niin, että 8 dl tulee täyteen. Kiehauta liemi kattilassa. Sekoita jauho vesitilkkaan ja vispaa se kastikkeeseen. Lisää kerma, soijakastike, pippuri, viinietikka ja suolaa tarvittaessa. Anna kastikkeen muhia muutamia minuutteja.
Leikkaa paisti. Tarjoa raakapaistettujen valkosipuliperunoiden tai keitettyjen perunoiden kanssa. Voissa haudutetut porkkanat ja minttu- tai herukkahyytelö sopivat hyvin lampaan kanssa.
3–4 porkkanaa
1/2 sipulia
1–2 rkl voita (tai öljyä ja voita tai pelkkää
öljyä, mutta silloin tästä ei tule enää voissa
paistettuja porkkanoita)
1 rkl vehnäjauhoja (voi jättää pois)
vettä
suolaa
pippuria
persiljaa
Sulata rasva paistinpannussa tai kattilassa.
Suikaloi porkkanat käsin tai raasta ne hyvin karkeiksi. Leikkaa sipulinpuolikas viipaleiksi.
Kuullota sipulia ja porkkanaa niin, että ne pehmenevät, mutta eivät saa väriä.
Sirottele päälle vehnäjauhoja ja hämmennä.
Kaada mukaan vesitilkka. Veden määrä riippuu siitä, käytätkö vehnäjauhoja vai et.
Suolaa ja pippuroi. Jos porkkanat tuntuvat yhä kovilta, ne voivat muhia vielä hetken ajan miedolla lämmöllä kannen alla.
Leikkaa päälle hieman persiljaa ja tuo tarjolle.
4 annosta
10 keskikokoista talviperunaa, mielellään kiinteää
tai yleisperunaa, kuten esim. Asterix
3 rkl oliiviöljyä
3–4 valkosipulinkynttä
1 pieni pala suikaloitua purjoa
1/2–1 tl yrttisuolaa
timjamia
persiljaa tai muuta vihreää
Jos perunoissa on ohut kaunis kuori, pese ne huolella juuriharjalla. Muuten kuori ne. Leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Lämmitä öljy paistinpannussa. Laita perunat pannulle ja anna ruskistua hieman. Lisää valkosipuli ja mahdollinen purjo. Alenna lämpötilaa ja jälkipaista pienemmällä lämmöllä. Kääntele perunoita muutamia kertoja varovasti jälkipaistamisen aikana. Voit halutessasi laittaa kannen päälle, mutta perunoista tulee rapeampia ilman. Kypsyminen vie noin 20–30 minuuttia riippuen perunaviipaleiden koosta. Suolaa ja sekoita joukkoon varovasti tuoretta tai kuivattua timjamia.
Sirottele päälle hieman vihreitä yrttejä ja tarjoile.
Tämän reseptin äitini sai karjalaisen ruuan kurssilla 1970-luvun lopulla. Sen jälkeen olemme käyttäneet sitä joka pääsiäisenä.
Tämä ohje on alkuperäinen, mutta koska me teemme vähintään kaksinkertaisen annoksen, lisään mielelläni rahkan määrää ja vähennän hieman voin osuutta. Tuntuu jotenkin terveellisemmältä näin.
850 g rahkaa
4 munankeltuaista
1 dl sulatettua jäähdytettyä voita
2 dl tuoretta (tai hapanta) kermaa
3 1/2 dl (300 g) sokeria
vaniljasokeria
5 rkl sokeroituja appelsiininkuoripaloja tai luomuappelsiinien raastettua kuorta
6 rkl mantelia, pilkottuna tai lastuina
6 rkl rusinoita
persikkasäilykettä tai pääsiäisnamuja koristeeksi
Vuoraa yksi tai useampia pashavuokia tai juustomuotteja harsokankaalla, jonka olet huuhtonut kylmässä vedessä. Melitta-suodatinsuppiloon käytä kahvisuodatinta.
Vatkaa kerma. Sekoita rahka sileäksi puukauhalla, lisää keltuaiset, jäähdytetty voi ja muut ainekset, paitsi kermavaahto, joka sekoitetaan mukaan varovasti ihan viimeiseksi. Täytä yksi tai useampi vuoka seoksella. Seos kutistuu painon alla, joten kannattaa täyttää reilusti.
Käännä harsokangas varovasti pashan päälle. Voit myös peittää pinnan muovikelmulla. Anna pashan valua muotissaan kevyen painon alla 1/2–1 vuorokautta. Kumoa pasha varovasti tarjoiluvadille ja koristele.
Vinkki: Pashan voi hyvin pakastaa.
Taikina
250 g pehmeää voita
2 dl sokeria
2 munaa
1/2 rkl vaniljasokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
5–5 1/2 dl jauhoja
Täyte
500 g rahkaa
2 munaa
1 luomusitruuna, kuori ja mehu
runsas 1/2 dl sokeria
2 dl kermaa
1 rkl vaniljasokeria
n. 1 dl rusinoita
Hämmennä voi ja sokeri kuohkeaksi, sekoita joukkoon muna yksi kerrallaan. Sekoita kuivat ainekset ja hämmennä ne taikinaan. Tasoittele taikina voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun isoon uunivuokaan.
Vatkaa sekaisin kaikki muut täytteen ainekset paitsi rusinat. Ripottele rusinat taikinalle ja levitä täyte päälle. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 175–200 °C:ssa 25–30 minuuttia tai kunnes täyte on jähmettynyt ja reunat saaneet hieman väriä.
Karitsanpaisti, voissa paistetut porkkanat ja raakana paistetut valkosipuliperunat.
Satu Holmlund
Karjalainen pasha ja rahkapiirakka.
Satu Holmlund
Satu Holmlund
SIUNTIO
KIRKKONUMMI
INKOO
KIRKKONUMMI
Puh: 09 221 9200
toimitus@kirkkonummensanomat.fi
Munkinkuja 4, 02400 Kirkkonummi
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
– Olen koonnut tähän ”Det här är min mat/Tämä on minun ruokaani”- kirjaan monia ruokamuistojani. Mukana on perinteisiä ohjeita, jotka muistan lapsuudesta saakka. On myös uudempia reseptejä ja matkamuistoja sekä ohjeita, jotka olen vuosien varrella saanut ystäviltä, löytänyt keittokirjoista, lehdistä tai netistä ja joista on sittemmin tullut mieluisia koko perheelle. Lisäksi minulla on paljon äidin, äidinäidin, isänäidin ja isoäidin siskon keittokirjoja ja reseptejä, kertoo Ingemo Fröberg, joka viljelee miehensä Henrik Fröbergin kanssa Fräsarsin sukutilaa eteläisellä Kirkkonummella ja pyörittää siellä myös Maatilapuoti- tilakauppaa.
Ingemon sekä ruotsiksi että suomeksi julkaistun keittokirjan upeista valokuvista ja tekstin toimittamisesta vastasi inkoolainen Daniela Andersson.
Kirjasta löytyy vinkkejä mm. liha-, kala- ja kasvisruokien valmistamiseen, matkamuistoja resepteinä, puhetta viljasta, ohjeita leipien ja leivonnaisten tekoon sekä syksyn säilykkeiden ohjeita. Lopuksi käydään läpi myös sesongit ja juhlat; pääsiäinen, vappu, juhannuksen ruoka sekä tietenkin joulupöytä.
Ja nyt pääsiäisen kynnyksellä julkaisemme perinteisen pääsiäispöydän pää- ja jälkiruokien ohjeet.
1 karitsanpaisti, jossa on luu (lampaanviulu)
3 valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria
kuumaa vettä
Ota liha jääkaapista pari tuntia ennen kuin alat valmistaa sitä. Säädä uuni 250 °C:seen. Murskaa valkosipulinkynnet, hiero paistiin valkosipulia, suolaa ja mustapippuria. Nosta paisti uunipellille, kaada 5 dl kuumaa vettä päälle ja nosta pelti uuniin. Alenna lämpötilaa 200 °C:seen 5 minuutin kuluttua. Valele paistia liemellä muutamia kertoja paistamisen aikana.
Lisää tarvittaessa vettä. Paista 11/2–2 tuntia. Valmiin paistin sisälämpötila on 58–68 °C riippuen siitä, kuinka kypsäksi sen haluat. Nosta valmis paisti uunista leikkuulaudalle ja peitä se foliolla. Tee kastike paistin vetäytyessä.
Kastike
8 dl paistin lientä ja vettä
4 rkl vehnäjauhoja tai maissitärkkelystä
2 dl kermaa
1 rkl soijakastiketta
suolaa
pippuria
muutama tippa viinietikkaa
Mittaa liemi ja lisää vettä niin, että 8 dl tulee täyteen. Kiehauta liemi kattilassa. Sekoita jauho vesitilkkaan ja vispaa se kastikkeeseen. Lisää kerma, soijakastike, pippuri, viinietikka ja suolaa tarvittaessa. Anna kastikkeen muhia muutamia minuutteja.
Leikkaa paisti. Tarjoa raakapaistettujen valkosipuliperunoiden tai keitettyjen perunoiden kanssa. Voissa haudutetut porkkanat ja minttu- tai herukkahyytelö sopivat hyvin lampaan kanssa.
3–4 porkkanaa
1/2 sipulia
1–2 rkl voita (tai öljyä ja voita tai pelkkää
öljyä, mutta silloin tästä ei tule enää voissa
paistettuja porkkanoita)
1 rkl vehnäjauhoja (voi jättää pois)
vettä
suolaa
pippuria
persiljaa
Sulata rasva paistinpannussa tai kattilassa.
Suikaloi porkkanat käsin tai raasta ne hyvin karkeiksi. Leikkaa sipulinpuolikas viipaleiksi.
Kuullota sipulia ja porkkanaa niin, että ne pehmenevät, mutta eivät saa väriä.
Sirottele päälle vehnäjauhoja ja hämmennä.
Kaada mukaan vesitilkka. Veden määrä riippuu siitä, käytätkö vehnäjauhoja vai et.
Suolaa ja pippuroi. Jos porkkanat tuntuvat yhä kovilta, ne voivat muhia vielä hetken ajan miedolla lämmöllä kannen alla.
Leikkaa päälle hieman persiljaa ja tuo tarjolle.
4 annosta
10 keskikokoista talviperunaa, mielellään kiinteää
tai yleisperunaa, kuten esim. Asterix
3 rkl oliiviöljyä
3–4 valkosipulinkynttä
1 pieni pala suikaloitua purjoa
1/2–1 tl yrttisuolaa
timjamia
persiljaa tai muuta vihreää
Jos perunoissa on ohut kaunis kuori, pese ne huolella juuriharjalla. Muuten kuori ne. Leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Lämmitä öljy paistinpannussa. Laita perunat pannulle ja anna ruskistua hieman. Lisää valkosipuli ja mahdollinen purjo. Alenna lämpötilaa ja jälkipaista pienemmällä lämmöllä. Kääntele perunoita muutamia kertoja varovasti jälkipaistamisen aikana. Voit halutessasi laittaa kannen päälle, mutta perunoista tulee rapeampia ilman. Kypsyminen vie noin 20–30 minuuttia riippuen perunaviipaleiden koosta. Suolaa ja sekoita joukkoon varovasti tuoretta tai kuivattua timjamia.
Sirottele päälle hieman vihreitä yrttejä ja tarjoile.
Tämän reseptin äitini sai karjalaisen ruuan kurssilla 1970-luvun lopulla. Sen jälkeen olemme käyttäneet sitä joka pääsiäisenä.
Tämä ohje on alkuperäinen, mutta koska me teemme vähintään kaksinkertaisen annoksen, lisään mielelläni rahkan määrää ja vähennän hieman voin osuutta. Tuntuu jotenkin terveellisemmältä näin.
850 g rahkaa
4 munankeltuaista
1 dl sulatettua jäähdytettyä voita
2 dl tuoretta (tai hapanta) kermaa
3 1/2 dl (300 g) sokeria
vaniljasokeria
5 rkl sokeroituja appelsiininkuoripaloja tai luomuappelsiinien raastettua kuorta
6 rkl mantelia, pilkottuna tai lastuina
6 rkl rusinoita
persikkasäilykettä tai pääsiäisnamuja koristeeksi
Vuoraa yksi tai useampia pashavuokia tai juustomuotteja harsokankaalla, jonka olet huuhtonut kylmässä vedessä. Melitta-suodatinsuppiloon käytä kahvisuodatinta.
Vatkaa kerma. Sekoita rahka sileäksi puukauhalla, lisää keltuaiset, jäähdytetty voi ja muut ainekset, paitsi kermavaahto, joka sekoitetaan mukaan varovasti ihan viimeiseksi. Täytä yksi tai useampi vuoka seoksella. Seos kutistuu painon alla, joten kannattaa täyttää reilusti.
Käännä harsokangas varovasti pashan päälle. Voit myös peittää pinnan muovikelmulla. Anna pashan valua muotissaan kevyen painon alla 1/2–1 vuorokautta. Kumoa pasha varovasti tarjoiluvadille ja koristele.
Vinkki: Pashan voi hyvin pakastaa.
Taikina
250 g pehmeää voita
2 dl sokeria
2 munaa
1/2 rkl vaniljasokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
5–5 1/2 dl jauhoja
Täyte
500 g rahkaa
2 munaa
1 luomusitruuna, kuori ja mehu
runsas 1/2 dl sokeria
2 dl kermaa
1 rkl vaniljasokeria
n. 1 dl rusinoita
Hämmennä voi ja sokeri kuohkeaksi, sekoita joukkoon muna yksi kerrallaan. Sekoita kuivat ainekset ja hämmennä ne taikinaan. Tasoittele taikina voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun isoon uunivuokaan.
Vatkaa sekaisin kaikki muut täytteen ainekset paitsi rusinat. Ripottele rusinat taikinalle ja levitä täyte päälle. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 175–200 °C:ssa 25–30 minuuttia tai kunnes täyte on jähmettynyt ja reunat saaneet hieman väriä.
Karitsanpaisti, voissa paistetut porkkanat ja raakana paistetut valkosipuliperunat.
Satu Holmlund
Karjalainen pasha ja rahkapiirakka.
Satu Holmlund
Satu Holmlund
SIUNTIO
KIRKKONUMMI
INKOO
KIRKKONUMMI
Puh: 09 221 9200
toimitus@kirkkonummensanomat.fi
Munkinkuja 4, 02400 Kirkkonummi