KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
Koululaiset ovat saaneet nauttia ilmaisesta ruoasta jo 70 vuoden ajan. Kirkkonummella merkittävää virstanpylvästä juhlistettiin paitsi kouluille myönnettyjen Kouluruokadiplomien ja päiväkotien Makuaakkoset- diplomien, myös kouluruoan 70 v. juhlaviikon merkeissä.
– Olemme muokanneet ruokalistaa keräämällä juhlaviikolle suosikkiruokia eri vuosikymmeniltä, kertoi Kirkkonummen ruokapalvelujohtaja Toini Linnanmäki Heikkilän koulussa kun koululle luovutettiin kouluruokadiplomi Ammattikeittiöosaajat ry:n toiminnanjohtaja Marjut Huhtalan ojentamana.
Kouluruokadiplomi on kouluille ja Makuaakkoset-diplomi päiväkodille myönnettävä tunnustus ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän koulu- tai päiväkotiruokailun edistämisestä. Diplomi on osoitus siitä, että koulussa tai päiväkodissa huolehditaan ruokailulle asetettujen ravitsemus-, terveys- ja tapakasvatustavoitteiden toteutumisesta. Diplomi kertoo myös hyvästä yhteistyöstä. Kouluruokadiplomi on lanseerattu 2013 ja Makuaakkoset-diplomi tammikuussa 2016.
Heikkilän koulussa ilmaista kouluruokaa ja kouluruokadiplomia juhlistettiin tekemällä päivittäisestä ruokailuhetkestä astetta arvokkaampi kutsumalla koulun kuudesluokkalaiset tarjoilijoiksi sekä liinoittamalla ruokapöydät. Juhlallisessa miljöössä nautitun lounaan kruunasi vielä makoisa jälkiruoka.
Kirkkonummen kunnassa kouluruokailu on pidettyä.
– Toukokuussa järjestetyssä kyselyssä selvisi, että 86 % piti kouluruokaa hyvänä tai kohtalaisena ja 6 % piti sitä erinomaisena. 94 % ilmoitti syövänsä kouluruokaa, 4 % kerran viikossa ja 2 % jättää kouluruoan nauttimatta. Kysely järjestettiin kunnan 4. ja 8. vuosikurssin oppilaille sekä henkilökunnalle. Kyselyyn vastasi 811 henkilöä, kertoi Kirkkonummen ruokapalvelujohtaja Toini Linnanmäki.
Mieluisimmat kouluruuat Kirkkonummella ovat: 1. Wrappi 2. Kalapuikot perunasoseen ja kermaviilikastikkeen kera 3. Ohrasuurimopuuro marjakeiton kera 4. Pinaattiohukkaat perunasoseen ja lounassalaatin kanssa 5. Makaronilaatikko.
Perinteiset ja tutut ruoat ovat suosituimpia, mutta erittäin paljon pidettiin myös keitoista, uunilohesta ja uutuutena ruokalistalle tulleesta possunposkesta. Itse tehdyt kokojyväsämpylät ovat keittopäivän herkkua
Ruokalistalle toivottiin lisää kasvisruokapäiviä, pyttipannua ja lisää makkararuokia.
Koululounas on poliittinen päätös, osa opetussuunnitelmaa ja lasten tärkeä tasa-arvotekijä sekä osa suomalaista ruokakulttuuria. Vuonna 1948 yhteiskunnan ravintotilanne oli heikko, jolloin kouluruoan merkitys nähtiin välttämättömänä lasten terveyden ja kehittymisen näkökulmasta.
–Puurot tulivat ruokalistalle ensimmäisinä 40-50 -luvuilla, keitot esim. kalakeitto 50-60 -luvuilla, broileriruuat kuten esim. broilerinkoivet 80-luvulla. Ruokalistat kansainvälistyivät 2000-luvulla ja silloin esim. wrappi, tortillat ja lasagne tulivat kuntien ruokalistoille. 2010- luvulla on opittu käyttämään ruhojen eri osia hyödyksi ja viimeisimpänä ruokalistallemme on noussut possunposki, joka on saavuttanut suuren suosion, kertoi Toini Linnanmäki.
1970-luvulla tulivat erityisruokavaliot koulukeittiöiden valmistettavaksi. Kasvisruoka tuli 1990-luvulla. Nykyään kouluissa kasvisruoka on perusruoan rinnalla vapaasti otettavissa.
Alkuaikojen puurot ja vellit ovat vaihtuneet monipuolisiin ja terveellisiin ateriakokonaisuuksiin. Kouluruokailu ei ole pelkkää vatsantäytettä. Lounashetken yhteydessä opitaan ruokaosaamista, terveellisiä elämäntapoja, suomalaista ruokakulttuuria ja hyviä käytöstapoja.
SATU HOLMLUND
Heikkilän koulun apulaisrehtori Anu Virtanen (kuvassa vas.), ravitsemustyöntekijä Maire Koppel, ruokapalvelujohtaja Toini Linnanmäki sekä Heikkilän ja Papinmäen koulujen rehtori Marja-Leena Saarelma poseerasivat uunituoreen Kouluruokadiplomin kanssa.
Satu Holmlund
Kouluruokadiplomin Heikkilän koululle ojensi toiminnanjohtaja Marjut Huhtala Ammattikeittiöosaajat ry:stä. Diplomia vastaanottamassa ruokapalvelujohtaja Toini Linnanmäki, ravitsemustyöntekijä Maire Koppel ja hänen työparinsa Kari Laurila.
Satu Holmlund
Kiira Lahti ja My Narvo 6 A:lta kattamassa ruokapöytiä.
Satu Holmlund
Päivän lounaan malliannos, jossa uunibroileria talon kastikkeella ja täysjyväriisillä sekä makoisa tuoresalaatti.
Satu Holmlund
40-50-luvun kattaus.
Satu Holmlund
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
SIUNTIO
KIRKKONUMMI
Puh: 09 221 9200
toimitus@kirkkonummensanomat.fi
Munkinkuja 4, 02400 Kirkkonummi
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
Koululaiset ovat saaneet nauttia ilmaisesta ruoasta jo 70 vuoden ajan. Kirkkonummella merkittävää virstanpylvästä juhlistettiin paitsi kouluille myönnettyjen Kouluruokadiplomien ja päiväkotien Makuaakkoset- diplomien, myös kouluruoan 70 v. juhlaviikon merkeissä.
– Olemme muokanneet ruokalistaa keräämällä juhlaviikolle suosikkiruokia eri vuosikymmeniltä, kertoi Kirkkonummen ruokapalvelujohtaja Toini Linnanmäki Heikkilän koulussa kun koululle luovutettiin kouluruokadiplomi Ammattikeittiöosaajat ry:n toiminnanjohtaja Marjut Huhtalan ojentamana.
Kouluruokadiplomi on kouluille ja Makuaakkoset-diplomi päiväkodille myönnettävä tunnustus ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän koulu- tai päiväkotiruokailun edistämisestä. Diplomi on osoitus siitä, että koulussa tai päiväkodissa huolehditaan ruokailulle asetettujen ravitsemus-, terveys- ja tapakasvatustavoitteiden toteutumisesta. Diplomi kertoo myös hyvästä yhteistyöstä. Kouluruokadiplomi on lanseerattu 2013 ja Makuaakkoset-diplomi tammikuussa 2016.
Heikkilän koulussa ilmaista kouluruokaa ja kouluruokadiplomia juhlistettiin tekemällä päivittäisestä ruokailuhetkestä astetta arvokkaampi kutsumalla koulun kuudesluokkalaiset tarjoilijoiksi sekä liinoittamalla ruokapöydät. Juhlallisessa miljöössä nautitun lounaan kruunasi vielä makoisa jälkiruoka.
Kirkkonummen kunnassa kouluruokailu on pidettyä.
– Toukokuussa järjestetyssä kyselyssä selvisi, että 86 % piti kouluruokaa hyvänä tai kohtalaisena ja 6 % piti sitä erinomaisena. 94 % ilmoitti syövänsä kouluruokaa, 4 % kerran viikossa ja 2 % jättää kouluruoan nauttimatta. Kysely järjestettiin kunnan 4. ja 8. vuosikurssin oppilaille sekä henkilökunnalle. Kyselyyn vastasi 811 henkilöä, kertoi Kirkkonummen ruokapalvelujohtaja Toini Linnanmäki.
Mieluisimmat kouluruuat Kirkkonummella ovat: 1. Wrappi 2. Kalapuikot perunasoseen ja kermaviilikastikkeen kera 3. Ohrasuurimopuuro marjakeiton kera 4. Pinaattiohukkaat perunasoseen ja lounassalaatin kanssa 5. Makaronilaatikko.
Perinteiset ja tutut ruoat ovat suosituimpia, mutta erittäin paljon pidettiin myös keitoista, uunilohesta ja uutuutena ruokalistalle tulleesta possunposkesta. Itse tehdyt kokojyväsämpylät ovat keittopäivän herkkua
Ruokalistalle toivottiin lisää kasvisruokapäiviä, pyttipannua ja lisää makkararuokia.
Koululounas on poliittinen päätös, osa opetussuunnitelmaa ja lasten tärkeä tasa-arvotekijä sekä osa suomalaista ruokakulttuuria. Vuonna 1948 yhteiskunnan ravintotilanne oli heikko, jolloin kouluruoan merkitys nähtiin välttämättömänä lasten terveyden ja kehittymisen näkökulmasta.
–Puurot tulivat ruokalistalle ensimmäisinä 40-50 -luvuilla, keitot esim. kalakeitto 50-60 -luvuilla, broileriruuat kuten esim. broilerinkoivet 80-luvulla. Ruokalistat kansainvälistyivät 2000-luvulla ja silloin esim. wrappi, tortillat ja lasagne tulivat kuntien ruokalistoille. 2010- luvulla on opittu käyttämään ruhojen eri osia hyödyksi ja viimeisimpänä ruokalistallemme on noussut possunposki, joka on saavuttanut suuren suosion, kertoi Toini Linnanmäki.
1970-luvulla tulivat erityisruokavaliot koulukeittiöiden valmistettavaksi. Kasvisruoka tuli 1990-luvulla. Nykyään kouluissa kasvisruoka on perusruoan rinnalla vapaasti otettavissa.
Alkuaikojen puurot ja vellit ovat vaihtuneet monipuolisiin ja terveellisiin ateriakokonaisuuksiin. Kouluruokailu ei ole pelkkää vatsantäytettä. Lounashetken yhteydessä opitaan ruokaosaamista, terveellisiä elämäntapoja, suomalaista ruokakulttuuria ja hyviä käytöstapoja.
SATU HOLMLUND
Heikkilän koulun apulaisrehtori Anu Virtanen (kuvassa vas.), ravitsemustyöntekijä Maire Koppel, ruokapalvelujohtaja Toini Linnanmäki sekä Heikkilän ja Papinmäen koulujen rehtori Marja-Leena Saarelma poseerasivat uunituoreen Kouluruokadiplomin kanssa.
Satu Holmlund
Kouluruokadiplomin Heikkilän koululle ojensi toiminnanjohtaja Marjut Huhtala Ammattikeittiöosaajat ry:stä. Diplomia vastaanottamassa ruokapalvelujohtaja Toini Linnanmäki, ravitsemustyöntekijä Maire Koppel ja hänen työparinsa Kari Laurila.
Satu Holmlund
Kiira Lahti ja My Narvo 6 A:lta kattamassa ruokapöytiä.
Satu Holmlund
Päivän lounaan malliannos, jossa uunibroileria talon kastikkeella ja täysjyväriisillä sekä makoisa tuoresalaatti.
Satu Holmlund
40-50-luvun kattaus.
Satu Holmlund
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
SIUNTIO
KIRKKONUMMI
Puh: 09 221 9200
toimitus@kirkkonummensanomat.fi
Munkinkuja 4, 02400 Kirkkonummi