KIRKKONUMMI
Saksan Viinitiedotus järjestää toukokuussa 2018 kahdeksatta kertaa perinteeksi muodostuneet teemaviikot saksalaisen Rieslingin sekä punaisen Spätburgunderin eli saksalaisen pinot noirin ympärille. Rapsakka Saksan riesling sopii kuin nakutettu kevään herkkujen kuten parsa- ja kala-aterioiden kumppaniksi ja pehmeä Spätburgunder eli pinot noir punaista vaihtoehtoa hamuavalle.
Monet kampanjaan osallistuvasta persoonallisesta ravintolasta ovat olleet mukana alusta lähtien ja joka vuosi osallistuvien ravintoloiden määrä kasvaa. Kirkkonummelta kampanjaan osallistuu ravintola Bistro O Mat.
Sekä Riesling- että Spätburgunder -rypäleitä on Saksassa viljelty pitkään. Riesling onkin saksalaisten oma rypäle ja käyntikortti maailmalla. Noin puolet maailman Riesling-viljelyalueista sijaitsee Saksassa. Maailman suurin Riesling-viljelylle omistettu alue on Pfalz, kun taas jyrkimmät viininviljelyrinteet sijaitsevat maailmankuulun Mosel-joen varrella. Riesling-viinin tuntomerkkejä ovat raikas omena ja kypsä persikka sekä jalohomeen hunajainen vivahde. Riesling soveltuu erittäin hyvin myös kellarisäilytykseen.
Riesling-rypäleellä on mielenkiintoinen tarina ja kiehtova historia, joka yltää 1400-luvulle. Tuolloin myös saksalaisia viinejä tuotiin Suomeen, Raaseporin ja Turun linnaan.
Myös Spätburgunderilla on pitkät perinteet Saksan maaperällä, sillä sitä on viljelty Saksassa jo 800-luvulta lähtien kiitos Kaarle III:n eli Kaarle Paksun. Saksassa Spätburgunderista valmistetaan omaperäisiä, omia makuvivahteita sekä -nautintoja tarjoavaa viiniä ja sitä kautta monipuolistetaan pinot noir -tarjontaa.
Nykyiset makutrendit sekä skandinaavinen keittiö ovat myös Spätburgunderille otollisia. Enää ei välttämättä haluta vain tuhteja, tanniinisia punaviinejä, vaan modernin ja kevyemmän keittiön kumppaniksi halutaan usein myös kevyempiä viinejä. Spätburgunderia kuvataan usein termein sametinpehmeä, metsämarjainen ja kirsikkainen, ja siinä on hieman makeutta sekä hedelmäisyyttä. Kumpikin viini on myös oiva kumppani esimerkiksi kala-aterioitten ja aasialaisten ruokien pariksi.
Saksassa tuotetuista viineistä rieslingejä on noin 23 prosenttia, eli melkein neljännes. Viinintuotannosta valkoviinejä on noin 65 prosenttia, joten 35 prosenttia tuotannosta on punaviinejä, etupäässä pinot noireja. Yli puolet viinintuotannosta edustaa joko kuivia tai puolikuivia viinejä.
www.rieslingviikot.fi
Kuvat: © Deutsches Weininstitut
Satu Holmlund
Satu Holmlund
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
Puh: 09 221 9200
toimitus@kirkkonummensanomat.fi
Munkinkuja 4, 02400 Kirkkonummi
KIRKKONUMMI
Saksan Viinitiedotus järjestää toukokuussa 2018 kahdeksatta kertaa perinteeksi muodostuneet teemaviikot saksalaisen Rieslingin sekä punaisen Spätburgunderin eli saksalaisen pinot noirin ympärille. Rapsakka Saksan riesling sopii kuin nakutettu kevään herkkujen kuten parsa- ja kala-aterioiden kumppaniksi ja pehmeä Spätburgunder eli pinot noir punaista vaihtoehtoa hamuavalle.
Monet kampanjaan osallistuvasta persoonallisesta ravintolasta ovat olleet mukana alusta lähtien ja joka vuosi osallistuvien ravintoloiden määrä kasvaa. Kirkkonummelta kampanjaan osallistuu ravintola Bistro O Mat.
Sekä Riesling- että Spätburgunder -rypäleitä on Saksassa viljelty pitkään. Riesling onkin saksalaisten oma rypäle ja käyntikortti maailmalla. Noin puolet maailman Riesling-viljelyalueista sijaitsee Saksassa. Maailman suurin Riesling-viljelylle omistettu alue on Pfalz, kun taas jyrkimmät viininviljelyrinteet sijaitsevat maailmankuulun Mosel-joen varrella. Riesling-viinin tuntomerkkejä ovat raikas omena ja kypsä persikka sekä jalohomeen hunajainen vivahde. Riesling soveltuu erittäin hyvin myös kellarisäilytykseen.
Riesling-rypäleellä on mielenkiintoinen tarina ja kiehtova historia, joka yltää 1400-luvulle. Tuolloin myös saksalaisia viinejä tuotiin Suomeen, Raaseporin ja Turun linnaan.
Myös Spätburgunderilla on pitkät perinteet Saksan maaperällä, sillä sitä on viljelty Saksassa jo 800-luvulta lähtien kiitos Kaarle III:n eli Kaarle Paksun. Saksassa Spätburgunderista valmistetaan omaperäisiä, omia makuvivahteita sekä -nautintoja tarjoavaa viiniä ja sitä kautta monipuolistetaan pinot noir -tarjontaa.
Nykyiset makutrendit sekä skandinaavinen keittiö ovat myös Spätburgunderille otollisia. Enää ei välttämättä haluta vain tuhteja, tanniinisia punaviinejä, vaan modernin ja kevyemmän keittiön kumppaniksi halutaan usein myös kevyempiä viinejä. Spätburgunderia kuvataan usein termein sametinpehmeä, metsämarjainen ja kirsikkainen, ja siinä on hieman makeutta sekä hedelmäisyyttä. Kumpikin viini on myös oiva kumppani esimerkiksi kala-aterioitten ja aasialaisten ruokien pariksi.
Saksassa tuotetuista viineistä rieslingejä on noin 23 prosenttia, eli melkein neljännes. Viinintuotannosta valkoviinejä on noin 65 prosenttia, joten 35 prosenttia tuotannosta on punaviinejä, etupäässä pinot noireja. Yli puolet viinintuotannosta edustaa joko kuivia tai puolikuivia viinejä.
www.rieslingviikot.fi
Kuvat: © Deutsches Weininstitut
Satu Holmlund
Satu Holmlund
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
Puh: 09 221 9200
toimitus@kirkkonummensanomat.fi
Munkinkuja 4, 02400 Kirkkonummi