KIRKKONUMMI
Kuka teistä vielä muistaa radiosta Markus-sedän? Muistan ja uskon monien muidenkin muistavan Markus-sedän ja hänen kehoituksensa syödä kaurapuuroa. Nämä muistot tulvahtivat mieleen, kun Elovena-kauraryynipakkaus ilmestyi median sivuille uusin ilmein. Neidon asu oli vaihtunut siniseen normimekkoon, kansallispuku kadonnut. Miksi ihmeessä? Harmi ja sääli, ajattelin.
Goooglaamalla sain selville, että Elovena-pakkaus kuvineen on vuodelta 1925. Silloin viipurilainen Karjalan leipomo otti kansallispukuisen Elovena-tytön pakkauksensa koristeeksi. 95 vuotta ikoninen tyttö kansallispuvussaan ehti brändätä kauraryynipakettia. Vuosien varrella oli pieniä muutoksia kuvaan tehty, mutta perusidea oli säilynyt. Kovin olisin toivonut sen säilyvän edelleen. Ei meillä liikaa tällaisia iäkkäitä perinteitä ole, päinvastoin. Vaikka kyse ei ole kaurasta, on tässä ihan pakko mainostaa tuossa naapurissa toimivan Halmen leipomon ruisleipää, jota on valmistettu yli satavuotta ja hyvin maistuu tänäkin päivänä. Tosin sen pakkauksen historiaa en tunne. Tuntisikohan joku teistä?
Kaura ja kaurapuuro on viime aikoina noussut uudelleen ansaitsemaansa kunniaan. Kaiken kaikkiaan meneillään on varsinainen kaurabuumi. Markkinoilla on nyhtökauraa, kaurajuomia, kauravälipaloja ja jos mitä muuta.
Kaura on todennäköisesti lähtöisin jostain idän suunnalta. Slaavit ja germaanit käyttivät sitä ravinnokseen jo 2500 vuotta sitten. Roomalaisen kirjallisuuden mukaan kaurapuuro on ollut germaanien pääruokaa. Meillähän kaura oli pitkään rehua, jolla ruokittiin hevosia. Näin kai tehdään edelleen, mutta nykyään kaura maistuu meille ihmisillekin niin entiseen tapaan puurona kuin mitä moninaisimmissa uusissa muodoissaan. Kaura on julistettu superruoaksi terveysvaikutuksiensa vuoksi. ”Puurolla pojat pärjää” ja miksei tytötkin!
Suomessa oli ihan oma kansallinen kauraohjelma vuosina 2000 – 2005. Kauraohjelman ansiosta tai muusta syystä kaura on nykyisellään vahvasti esillä terveellisen ruokavalion suosituksissa. Kauran uusien käyttömuotojen myötä sen tarve lisääntyy. Toivottavasti suomalaiset tuottajat pystyvät hyödyntämään tilanteen ja pärjäävät tuotekilpailussa.
PIRKKO LEHTINEN
valtuutettu
Jussi Salo
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
Puh: 09 221 9200
toimitus@kirkkonummensanomat.fi
Munkinkuja 4, 02400 Kirkkonummi
KIRKKONUMMI
Kuka teistä vielä muistaa radiosta Markus-sedän? Muistan ja uskon monien muidenkin muistavan Markus-sedän ja hänen kehoituksensa syödä kaurapuuroa. Nämä muistot tulvahtivat mieleen, kun Elovena-kauraryynipakkaus ilmestyi median sivuille uusin ilmein. Neidon asu oli vaihtunut siniseen normimekkoon, kansallispuku kadonnut. Miksi ihmeessä? Harmi ja sääli, ajattelin.
Goooglaamalla sain selville, että Elovena-pakkaus kuvineen on vuodelta 1925. Silloin viipurilainen Karjalan leipomo otti kansallispukuisen Elovena-tytön pakkauksensa koristeeksi. 95 vuotta ikoninen tyttö kansallispuvussaan ehti brändätä kauraryynipakettia. Vuosien varrella oli pieniä muutoksia kuvaan tehty, mutta perusidea oli säilynyt. Kovin olisin toivonut sen säilyvän edelleen. Ei meillä liikaa tällaisia iäkkäitä perinteitä ole, päinvastoin. Vaikka kyse ei ole kaurasta, on tässä ihan pakko mainostaa tuossa naapurissa toimivan Halmen leipomon ruisleipää, jota on valmistettu yli satavuotta ja hyvin maistuu tänäkin päivänä. Tosin sen pakkauksen historiaa en tunne. Tuntisikohan joku teistä?
Kaura ja kaurapuuro on viime aikoina noussut uudelleen ansaitsemaansa kunniaan. Kaiken kaikkiaan meneillään on varsinainen kaurabuumi. Markkinoilla on nyhtökauraa, kaurajuomia, kauravälipaloja ja jos mitä muuta.
Kaura on todennäköisesti lähtöisin jostain idän suunnalta. Slaavit ja germaanit käyttivät sitä ravinnokseen jo 2500 vuotta sitten. Roomalaisen kirjallisuuden mukaan kaurapuuro on ollut germaanien pääruokaa. Meillähän kaura oli pitkään rehua, jolla ruokittiin hevosia. Näin kai tehdään edelleen, mutta nykyään kaura maistuu meille ihmisillekin niin entiseen tapaan puurona kuin mitä moninaisimmissa uusissa muodoissaan. Kaura on julistettu superruoaksi terveysvaikutuksiensa vuoksi. ”Puurolla pojat pärjää” ja miksei tytötkin!
Suomessa oli ihan oma kansallinen kauraohjelma vuosina 2000 – 2005. Kauraohjelman ansiosta tai muusta syystä kaura on nykyisellään vahvasti esillä terveellisen ruokavalion suosituksissa. Kauran uusien käyttömuotojen myötä sen tarve lisääntyy. Toivottavasti suomalaiset tuottajat pystyvät hyödyntämään tilanteen ja pärjäävät tuotekilpailussa.
PIRKKO LEHTINEN
valtuutettu
Jussi Salo
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
KIRKKONUMMI
Puh: 09 221 9200
toimitus@kirkkonummensanomat.fi
Munkinkuja 4, 02400 Kirkkonummi