TÄÄLLÄ on metsää, järviä ja merenrantaa, modernia asumista ja maalaismaista tunnelmaa. Siksi muutimme Kirkkonummelle perheemme kanssa vuonna 2003, kertoo Minna Hakapää.
Jussi Salo
KIRKKONUMMI
Minna Hakapää: Kirkkonummen luonnosta kannattaa pitää kiinniKIRKKONUMMI
Kirkkonummi on tunnettu luonnonkauniista ympäristöstään - vain noin 25 km päässä Helsingistä. Se sai myös kunnanvaltuuston 2. varapuheenjohtajan muuttamaan tänne, ja pyrkimään kunnanvaltuustoon.
- Täällä on metsää, järviä ja merenrantaa, modernia asumista ja maalaismaista tunnelmaa. Siksi muutimme Kirkkonummelle perheemme kanssa vuonna 2003. Tämä on sopivan kokoinen kunta, jossa on helppo tutustua ihmisiin, kertoo Minna Hakapää.
Hakapää on ollut kunnanvaltuutettuna jo vuodesta 2008. Tänä aikana Kirkkonummi on kasvanut ja muuttunut maalaiskunnasta menestyksekkääksi kolmen keskuksen kunnaksi. Ja Kirkkonummen talous on kunnossa.
- Tulevan valtuustokauden kehittämiskohteita ovat Keskustan rakentuminen, raideliikenteen päätökset ja Kantvikin kehittäminen. Kirkkonummi ansaitsee kauniimman ja toimivamman keskustan.
Komea keskiaikainen Pyhän Mikaelin kivikirkko ja arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saanut pääkirjasto Fyyri ovat keskustan maamerkkejä. Fyyrin taakse rakentuu vuonna 2027 lukiokampus suomen- ja ruotsinkielisille oppilaille, jossa on tilat myös musiikkiopistolle, kuvataidekoululle ja kansalaisopistolle. Jorvaksessa asuva Hakapää näkee keskustan kehittämisen mahdollisuutena kunnan sisäisille muuttajille.
- Ikääntyvät kirkkonummelaiset voivat löytää keskustasta sopivan kodin, joissa palvelut, hyvät kävelytiet ja toimiva joukkoliikenne ovat lähellä. Keskustan rakentumisessa on tärkeää huomioida myös yrittäjien toimitilat. Epämääräisestä keskustasta tulee viihtyisä. Olen tehnyt aloitteen kukkivien puiden puistosta.
Raideratkaisut pitkäjänteisiä
Kirkkonummi on rakentunut Helsingistä Turkuun kulkevan Rantaradan varteen. Seisakkeiden läheisyyteen keskittyy edelleen asutusta. Tulevalla valtuustokaudella tehdään päätöksiä Rantaradan junavarikon sijainnista sekä Länsiradasta, joka on tunnettu myös tunnin junana. Varikon sijainniksi on kaavailtu Kauklahteen maanalaista kalliovarikkoa tai Kirkkonummella Luoman kylää tai Vuohimäkeä.
- Luoman kylä on valittu jälleen Vuoden uusmaalaiseksi kyläksi 2025, mikä kertoo siitä paljon. Luomassa on paljon arvokasta luontoa ja kulttuuriympäristöä. Se sijaitsee Espoon ja Kirkkonummen rajalla ja tulee luontaisesti olemaan jossakin vaiheessa myös asutuksen kasvualuetta. Olisi harkitsematonta vaarantaa se nyt varikkoratkaisulla, Hakapää linjaa.
Tulevalle kaudella tulee päätettäväksi myös, onko Kirkkonummi mukana Länsirata-hankkeessa. Neuvottelut muiden hankkeessa olevien sekä valtion kanssa ovat meneillään.
- Epäselvää on, saisimmeko Veikkolaan seisakkeen ja minkälaiset olisivat taloudelliset sitoumuksemme vuosikymmeniksi eteenpäin. Kirkkonummella on huomattavat investointivelat uusista kouluhankkeista. Kestäisikö kunnan talous Länsirata-hankkeeseen osallistumisen? Tämä on arvioitavissa vasta, kun neuvotteluissa selviää osallistumisen hinta.
Liikunta ja kulttuuri tuovat elinvoimaa
Liikuntapaikoista Kirkkonummella on tullut paljon hyvää palautetta. Tulevista liikuntapaikoista Hakapää odottaa Pro Kirkkonummen esittämää Syväjärven ympärivuotista vesiliikuntakeskusta. Sen suunnitteluun on varattu vuonna 2023 kunnan talousarviossa määräraha.
- Kylminä talvina saisimme jäälle retkiluisteluradan. Avantouimareiden tarpeetkin huomioitaisiin paremmin, kun talviuinti on kasvattanut suosiotaan. Itsekin pulahdan säännöllisesti.
Kulttuuritapahtumat kunnan omissa tiloissa mahdollistuvat, kun Lukiokampukseen valmistuu tähän suunniteltuja tiloja.
- Vihdoin pääsemme ympärivuotisesti kulttuuriesitysten pariin, eikä tarvitse lähteä niin usein Helsingin suuntaan. Ehkä hienointa on kuitenkin se, mitä mahdollisuuksia tämä antaa omalle kulttuurin tuotannollemme, lapsista ja nuorista aina ikäihmisiin. Kulttuuri voi pitää meitä kiinni elämässä.
Koulut ja varhaiskasvatus tärkeimpiä peruspalveluja
Hakapää on ollut itsekin päättämässä viime vuosina lukuisista kouluinvestoinneista. Hän iloitsee, että lähivuosina kaikilla kirkkonummelaisilla oppilailla on turvalliset ja nykyaikaiset oppimisympäristöt. Hän korostaa koulujen tärkeyttä kunnan nykyisissä tehtävissä.
- Lukiokampus rakentuu keskustakirjaston Fyyrin taakse. Sinne pääsevät opiskelemaan sekä suomenkieliset Porkkalan lukiolaiset että ruotsinkieliset Svenska Gymnasiumin oppilaat. Ja vihdoin myös musiikkiopisto, kuvataidekoulu ja kansalaisopisto saavat Kampuksen yhteydessä arvoisensa tilat. Masalassa puurakenteiseen, suunnittelultaan korkeatasoiseen Nissniku -taloon valmistuvat opetustilojen lisäksi nuorisotilat ja kirjasto sekä liikuntasali katsomoineen. Sitten vielä Kantvikin koulun suunnittelu ja rakentaminen. Pian kaikki koulumme ovat nykyaikaisia - ja niissä on hyvä sisäilma, Hakapää huokaisee helpottuneena.
Kirkkonummea hän luonnehtii sopivan kokoiseksi.
- Täällä on mahdollista olla koulun rehtori, joka tuntee kaikkien oppilaiden nimet. Päiväkoteja, joissa työntekijät eivät vaihdu. Varhaiskasvatuksessa on panostettu työntekijöiden koulutukseen. On tärkeää pitää yllä sen tasoa. Ja nuorten mielenterveyden ylläpito, se alkaa jo lapsuudesta.
Matka meren rantaan?
Merellisyys on tunnettu osa Kirkkonummea, rantaviivaa on paljon. Hakapää huomauttaa, että yllättävän suurelle osalle kunnan asukkaista tämä on jäänyt kuitenkin omalla kohdalla etäiseksi ja jopa teoreettiseksi. Merenrantojen saavuttaminen on ollut käytännössä haastavaa. Merellisyys mahdollistuu paremmin Sarfvikin, Kantvikin ja Sundsbergin asuinalueilla.
- Kirkkonummen viihtyisyyttä lisää upeat luontokohteemme, kuten Porkkala, Meiko, Linlo ja Kauhala. Lähteelän alue olisi hyvä jatke tälle, kun Helsingin kaupunki haluaa luopua siellä alueistaan. Ja saariin pääsyyn ohjattua lauttaliikennettä, vuokraveneilyä ja veneilyn sähköistymistä, Hakapää ehdottaa.
- Paljon riippuu siitä, osaavatko poliitikot huomioida kokonaisuutta, maisemaan sijoittumista ja viihtyisyyttä, kun uusia alueita rakennetaan esimerkiksi Kantvikiin ja Mustikkarinteeseen.
Yrittäjyyden mittakaavat
Myös Kirkkonummi tarvitsee yrityksiä, yrittäjyyttä ja työpaikkoja. Kantvikiin nousee ensi vuonna sieniproteiinia valmistava tehdas Enifer, jonka hiilijalanjälki on vähäinen.
- Tänne sopisivat etenkin vihreää siirtymää tukevat hankkeet. Itsekin yrittäjänä toimiva Hakapää toteaa. Nuoret tarvitsevat töitä päästäkseen työelämään kiinni ja ansaitakseen omaa rahaa.
Kunnan kesänuorten paikkoja haki tänä vuonna 426 nuorta ja heistä palkataan ainoastaan 53. Myös korkeakouluharjoittelijoiden hakemuksia saapui ennätysmäärä 166 hakijaa ja paikkoja on ainoastaan kahdeksan.
- Nämä ovat hyytäviä lukuja. Toivoisin meidän kaikkien pyrkivän mahdollistamaan nuorille työkokemusta. Näin saamme myös tulevaisuudessa hyviä työntekijöitä eri aloille.
Sitoutumattomuus mahdollisuutena
Minna Hakapää on ollut jo useamman valtuustokauden aikana sitoutumattoman valtuustoryhmän Pro Kirkkonummen jäsen. Hän pohtii sitoutumattomuutta osana kuntapolitiikkaa ja puoluepolitiikasta vieraantumista.
- Kuntapolitiikka on erilaista kuin valtakunnan politiikka. Puolueiden kautta toimimisen ei tulisi olla pakollista. Oleellista on saada kunnan päätöksentekoon asiantuntemusta ja paikallistuntemusta. Eri-ikäisiä, naisia ja miehiä. Sitoutumattomat ovat Tuusulan kunnassa jo isoin valtuustoryhmä, hän huomauttaa.
Kirkkonummen kuntastrategiaa hän pitää pääosin onnistuneena. Peruspalveluiltaan ketterä, turvallinen ja luonnonläheisyyttään vaaliva Kirkkonummi ovat Minna Hakapään mielestä hyviä suuntaviivoja jatkossa.
Kuntavaaleissa Hakapää on sitoutumattoman Pro Kirkkonummen ehdokkaana. Sote- ja pelastuspalveluihin liittyvissä Aluevaaleissa hänet löytää Rkp:n sitoutumattomana ehdokkaana.