Jussi Salo
KYRKSLÄTT
Fungerande mötesplatser är en framtidsinvestering!Centrum i Kyrkslätt genomgår det ansiktslyft många av oss länge har väntat på. Biblioteket Fyyri stod färdigt år 2020 och den följande storsatsningen, det blivande gymnasiecampuset väntas bli färdigt inom två år. Nya bostadshus byggs invid torget och allt detta tillsammans har säkert en positiv inverkan på centrummiljön.
Kyrkslätt drabbas av samma samhällsfenomen som övriga delar av landet. Utmaningar som ingen kände till för några årtionden sedan är idag en ny vardag som kräver ett helt annat tänkande. Vi lever alltmer i ett digitalt samhälle som medför att vi nu måste arbeta på ett nytt sätt för att skapa gemenskap. Eller återinföra den förlorade gemenskapen. Ett exempel på det är de restriktioner som införs i skolor för att reglera elevers användning av mobiltelefoner under skoldagen. Den naturliga samvaron har blivit alltför tunn och många elever mår dåligt. Skärmtiden under arbetstid/skoldag och privat borde begränsas för att ge utrymme åt annat. Problemet är förstås mer mångfacetterat än det.
Ensamboendet ökar och man arbetar ofta distans. De spontana mötena i vardagen blir alltmer sällsynta men är kanske inte alltid självvalda. Känslan av ensamhet och utanförskap har ökat i alla åldersgrupper. Den här problematiken måste tas på allvar. Hur kan vi bromsa utvecklingen? I all planering är det alldeles säkert av största vikt att ha en gemensam strategi för att motarbeta ytterligare marginalisering i samhället, men att också planera närmiljöerna på ett sätt där man beaktar att mötesplatser ska vara attraktiva och fungerande. Det skulle vara synd att se centrumplaneringsarbetet i Kyrkslätt gå förlorat om torgmiljön också i framtiden skulle stå tom och resultera i att man känner sig otrygg när man rör sig där. Gymnasiecampuset bidrar till att ca 800 studerande tillbringar sina skoldagar i centrum och på kvällen erbjuder det gemensamma campuset utrymmen för ungefär 550 elever i musikinstitutet, bildkonstskolan och medborgarinstitutet. Centrum blir sålunda mer vitalt, och önskvärt är att ett varierande utbud på mötesplatser håller området vid liv. Därför är det viktigt att företagen som etablerar sig invid torget stöder den här utvecklingen och bidrar till ytterligare träffpunkter och högklassiga moderna tjänster. Samtidigt är det angeläget att vi kommuninvånare värnar oss om de lokala tjänster vi har för att de inte ska dö ut. Centrum är hjärtat i Kyrkslätt. Centrum ska ha dragningskraft, det ska inte vara avstötande.
PETRA EKBERG-KONTULA
SFP i Kyrkslätt
kommunalvalskandidat
ledamot i Svenska nämnden för fostran och utbildning.