KIRKKONUMMI
Lauri Lavanti - Kirkkonummelaista kuntapolitiikkaa toisessa polvessaKIRKKONUMMI
Lauri Lavanti on Kirkkonummen Vihreiden puheenjohtaja ja pyrkii nyt kunnanvaltuustoon rakentamaan kasvavaa ja kestävää Kirkkonummea.
Kuntapolitiikkaan Lauri tutustui jo lapsena, sillä hänen isänsä, Antti Lavanti, oli aktiivinen Kirkkonummen kunnallispolitiikassa 1990-luvulta vuoteen 2015. Isä Antti Lavanti toimi muun muassa Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajana ja perusturvalautakunnan puheenjohtajana.
”Lapsena ja nuorena mielikuvat politiikasta olivat lähinnä isän kiireiset illat ja esitteiden jakaminen pitkin kyliä. Siitä tuli jonkinlainen vastareaktio, että politiikkaan mukaan lähteminen ei pitkään aikaan kiinnostanut, vaikka olinkin nuorisovaltuuston puheenjohtajana.. Kotoa sain kuitenkin ymmärryksen siitä, miten tärkeää kuntapolitiikka on jokaisen kuntalaisen arjen kannalta. Tämä on varmasti taustalla sittemmin syttyneeseen kipinään politiikkaa kohtaan”, Lauri kertoo.
Vaikka poika ja isä ovatkin eri puolueissa, kokee Lavanti heidän arvojensa olevan pitkälti samanlaisia. Tähän Lauri näkee mahdolliseksi selitykseksi puolueiden muutoksen ajan saatossa: ”Siihen Kokoomukseen olisin saattanutkin liittyä, jollaisena puolueen muistan nuoruudestani ja isän aktiivisilta päättäjäajoilta, Kataisen aikaan ja ennen sitä. Noista ajoista Kokoomus on kuitenkin muuttunut, mikä on ollut ilmeistä viimeistään nykyisellä hallituskaudella. Oikeudenmukaisuus, tasa-arvo ja demokratia ovat minulle tärkeitä. Vihreissä nämä ovat keskiössä, unohtamatta markkinoiden ja yrittämisen tärkeyttä taloudelle.Tämän vuoksi koen Vihreiden arvot omikseni.”
Otaniemeen ja takaisin Kirkkonummelle
Lauri Lavanti on käynyt peruskoulun, lukion ja ammattikoulun Kirkkonummella, valmistuen ylioppilaaksi Masalan lukiosta ja datanomiksi Kirkkonummen Omniasta. Sen jälkeen tie vei opiskelemaan Otaniemeen diplomi-insinööriksi, mutta Kirkkonummi veti hänet takaisin jo ennen valmistumista. Koulutustaustansa ansiosta Laurilla on omakohtaista kokemusta niin ammatillisesta opetuksesta kuin yliopistosta. ”Pidän kaikkea koulutusta arvokkaana ja näen, että menestyvä Suomi tarvitsee erilaisia osaajia. Tämän vuoksi olen erittäin huolissani nykyisen hallituksen etenkin ammatilliseen koulutukseen kohdistamista leikkauksista. Tässä tilanteessa onkin tärkeää, että Kirkkonummi panostaa entistä enemmän yhteistyöhön Omnian kanssa, jotta kirkkonummelaisilla nuorilla on jatkossa mahdollisuus laadukkaaseen koulutukseen kotikunnassa.”
Yliopisto-opinnoissa Lauri kokee oppineensa paljon niin taloudesta kuin tiedon merkityksestä yhteiskunnan kehittämisessä. Erityisesti hän nostaa esiin koulutusohjelmansa hyödyt myös politiikan tekemisessä: ”Informaatioverkostojen koulutusohjelma on suunniteltu kasvattamaan diplomi-insinöörejä, jotka kykenevät näkemään laajoja kokonaisuuksia ja toimimaan siltana teknologian parissa työskentelevien ja muiden välillä. Samaan tapaan politiikka kaipaa kykyä ymmärtää päätöksien kokonaisvaikutukset ja siltojen rakentajaa päätöksenteon ja kuntalaisten välille.”
Kuntalaiset päätöksenteon keskiöön
”Kunnallispolitiikassa on kyse yhteisten asioiden, arkisten ratkaisujen, hoitamisesta, ja siksi päätösten pitää olla sellaisia, että niistä hyötyvät kunnan asukkaat”, Lavanti tiivistää ajatuksiaan. ”Se tarkoittaa paikallisen elinkeinoelämän vahvistamista, kuntalaisten palveluista huolehtimista sekä elinvoimaisen, liikkuvan ja kulttuuririkkaan kunnan rakentamista.”
Myös kuntalaisten suorassa osallistamisessa päätöksentekoon olisi Lavannin mielestä kehitettävää: ”Esimerkiksi osallistavaa budjetointia kannattaisi hyödyntää kunnassa enemmän. Eivät esimerkiksi muut tiedä paremmin mihin Veikkolassa tai Kantvikissa pitäisi panostaa kuin siellä asuvat, ja sama pätee muihinkin kyliimme.”
”Kunnan toiminnassa on kyse meidän kaikkien yhteisillä rahoilla hankituista palveluista, meidän kaikkien verovaroilla meille kaikille”, Lavanti muistuttaa.
Palveluista ja luonnosta vetovoimaa
Kirkkonummi on viimeisten vuosien aikana kehittynyt oikeaan suuntaan, esimerkiksi koulurakennushankkeet ovat viimein saatu vauhtiin. Kuitenkin paljon on vielä kehitettävää ja ymmärrettävää siinä, missä ovat Kirkkonummen vahvuudet.
Hyvät palvelut kaikenikäisille ja laadukas koulutus ovat kunnan voimavara. Oppimisen mahdollisuuden tulee Lavannin mukaan olla koko elämän läpi läsnä, alkaen laadukkaasta varhaiskasvatuksesta, jatkuen korkeakouluun ja erinäisiin muuntokoulutuksiin asti.
Tärkeä vetovoimatekijä Kirkkonummella on ehdottomasti monimuotoinen ympäristö ja se, että täällä on tilaa ja luonto lähellä. Kirkkonummen tuleekin rohkeasti rakentaa vahvuuksiensa varaan.
Vaalien aikaa Lauri Lavanti odottaa innolla: ”On ilo päästä kohtaamaan kuntalaisia ja kuulla heidän näkemyksiään. Kirkkonummella Vihreänä ehdokkaana on siinäkin mielessä hienoa olla, että Vihreät ovat täällä tehneet todella vaikuttavaa politiikkaa etenkin viime valtuustokausina. Tämä näkyy tänä päivänä muun muassa kunnan kestävässä taloudenpidossa, panostuksissa koulutukseen, taajamien kehitttämiseen ja ympäristönsuojeluun. Sitä arvokasta työtä haluan jatkaa” päättää Lavanti.