KIRKKONUMMI
Masalan Nuorisoteatteri esittää: Sinun, minun ja totuusTEATTERI
Kevään ensimmäisenä produktiona Masalan Nuorisoteatterissa nähdään kantaesitys Sinun, minun ja totuus. Näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Maija Lauri on luonut Kirkkonummella ja Espoossa tekemiensä arkisten havaintojen pohjalta raa’an rehellisen teoksen, joka avaa monelle arjesta mutta monelle vain otsikoista tuttua maailmaa.
- Kaduilla tapahtuu asioita, jotka eivät kosketa elämääni millään tavalla. Nään niistä välähdyksiä arkipäivässä, mutta ne tuntuu olevan eri todellisuutta kuin omani, Lauri pohtii.
Mikä on yhdelle arkipäivää, on toiselle koulun käytävillä kuultua huhupuhetta. Asioilla kun on monta puolta; sinun, minun ja totuus.
Toisesta todellisuudesta löytyy idyllinen Kanttarellimäki, jossa vanhemmat vaativat lapsiltaan täyden kympin suoritusta kaikessa. Toisaalla taas on Verkamäen kerrostalolähiö, jossa vanhempien ainoa toive on saada lapsensa pitämään kiinni lupauksistaan ja itsestään.
Fiktiivisen Verkamäen yhtenäiskoulun 9B luokalla kaksi maailmaa kohtaavat. Nuoret yrittävät löytää oman paikkansa odotusten ja ennakkoluulojen täyteisessä maailmassa. Mitä käy kun toisille katujengit ja huumeet ovat jokapäiväistä todellisuutta, kun taas toiset katsovat maailmaa kultaisten linssien läpi. Vaan katsovatko kauaa?
Nuoret herättävät tekstin henkiin täydellä sydämellä
Lavalla nähdään 13-17 vuotiaita Masalan Nuorisoteatterin nuoria lahjakkuuksia, jotka saavat tarinan eloon liikuttavalla ja autenttisella näyttelijäntyöllä. Lauri kertoo, että jo harjoituskauden aikana näyttelijöillä syntyi nopeasti tunnesiteitä hahmoihin ja pian hän huomasi, että osaa juonenkäänteistä oli vaikea ratkoa ilman nuorten näkemyksiä.
- Ilman heitä en olisi voinut kirjoittaa näytelmää sellaiseksi kuin se on, kiteyttää Lauri.
Teksti on elänyt, muuttunut ja kehittynyt paljon harjoituskauden myötä. Prosessi on vaatinut näyttelijöiltä epävarmuuden sietämistä heidän odottaessaan hahmojen ja juonenkäänteiden rakentumista.
Lauri kertoo myös itse oppineensa prosessin myötä paljon kirjoittajana. Hän pohtii sitä kuinka näytelmätekstin ja dialogin arviointi tapahtuu lopulta lavalla.
- Heti kun olin kirjoittanut jotain, oli mahdollisuus viedä se lattialle ja katsoa miten se toimii siellä. Se on aika armotonta, mutta opettaa älyttömästi koko ajan, Lauri kuvailee.
Masalan Nuorisoteatterissa on nähty kerran aiemminkin täysin Laurin omaa käsialaa oleva teos kun lavalle nousi vuonna 2019 Aika näytelmä.
Laurin mielestä oman tekstin näyttämöllistämisessä antoisaa on se, että ei tarvitse tehdä jatkuvaa salapoliisityötä selvittääkseen kirjoittajan tarkoitusperiä. Jokaiselle pilkulle, pisteelle ja tauolle on selvä syy.
Todellisuuden ja teatterin kohtaaminen
Näytelmän teemat ovat yhä useammalle nuorelle arkipäivää, ja tämä näkyy niin katukuvassa kuin kodeissa. Sinun, minun ja totuus on eheä yhdistelmä draamaa ja huumoria, mikä vie katsojan uskottavasti suoraan keskelle suomalaista kahtiajakautumista ja luokkaeroja. Näytelmä kuljettaa katsojan tapahtumien ja tunteiden inhimillisyyden ytimeen.
Mikä lopulta on onnellisuutta; raha ja valta, sydän sykkyrällä huolehtiva äiti vai yllättäen syntyneet ystävyyssuhteet. Samat teemat punovat molemmat maailmat yhteen ja täydellisyyskin alkaa rakoilla.
Lauri paljastaa, että yksi näytelmän päähenkilöistä, Julia Kaukama, on saanut inspiraatiota William Shakespearen Romeo ja Julia teoksen Julia Capuletista.
- Alkusysäys tarinalle oli ajatus siitä, mitä mahtaa liikkua Julia Capuletin ystävien mielessä, kun hänet löydetään vihollisheimon pojan kanssa kuolleena, Lauri kertoo.
Katsoja voi siis teatterille saapuessaan palauttaa Shakespearen klassikon mieleensä ja punoa lavalla näkyvistä kohtaloista yhteyksiä myös Romeon ja Julian traagiseen tarinaan.
Esitykset jatkuvat Ljusdalan teatteritalolla 28.3. saakka.
ANGELIKA PROVALSKAJA