Satu Holmlund
KYRKSLÄTT
Min hemkommun KyrkslättJag har levt hela mitt liv i Kyrkslätt och sett kommunen från min barndom på 60-talet till idag. Har faktiskt bott hela mitt liv här. En kommun med befolkningstillväxt i alla år sedan Porkkala området återbördades.
Idag ser jag kommunen som pensionär och är glad att se den livskraft och utveckling vi har idag. Jämförelsen mellan kommuner visar en stigande trend för Kyrkslätt.
Livskraft i kommunen, grunden är en välskött och ansvarsfull ekonomi vilket skapar möjligheter för all utveckling och gör det möjligt att våga utvecklas. Vi skall våga tro på framtiden. Vi bör arbeta för flera hållbara investeringar och företagsetableringar, det här kräver ett gott samarbete mellan förtroendevalda och kommunens anställda. Livskraft är också välmående kommuninnevånare, att man vill flytta till kommunen, trivs i kommunen och stannar kvar här.
Kyrkslätt är en tvåspråkig kommun. Då jag började i kommunpolitiken för andra gången 1995 var vi svenskspråkiga ca 25 % av befolkningen idag är vi under 15 % av befolkningen. Vi vill att vi kan välja vilket språk vi blir betjänade på. Önskar att kommunen vill utveckla kommunens tvåspråkighet som en del av kommunens image som tilltalar olika befolkningsgrupper att flytta till kommunen. Vi skall stöda tvåspråkigheten med komunikation och beslut som stärker tvåspråkigheten. Vi behöver nya lösningar då vår andel i kommunen minskar.
Vi har en ökande äldre befolkning i kommunen, som i de flesta andra kommunerna i landet. Men andelen äldre stiger inte i samma takt som i andra kommuner, om vi i fortsättningen också har en stabil befolkningstillväxt. Så vi har ett hopp om att befolkningspyramiden även under de kommande åren är gynsam för kommunen, men det fodrar målmedvetna och förnuftiga beslut av beslutsfattarna. Vi skall inte se snett på den äldre befolkningen utan respektera dem.
Kommunen har fortfarande mycket ansvar för den äldre befolkningen, att skapa förutsättningar för den förebyggande hälso och välfärdsverksamheten på olika sätt. Kommunen kan inte, har inte råd, att ordna mera än en liten del av verksamheten. Vi måste få med tredje sektorn men också den privata sektorn. Det viktigaste är att inspirera var och en äldre att upprätthålla sin fysiska och psykiska kondition. Kommunen är i avgörande roll för att skapa förutsättningarna för hälso och välfärdstjänsterna i form av utrymmen för verksamheten på dagstid då skolorns utrymmen är i bruk.
Trygghet i vardagen, viktigt för oss äldre att vi kan röra oss både inne och ute alla dagar under året. Vinterunderhållet är en årligen återkommande fråga vilken bör bevakas också från fotgängarnas synvinkel. Lättrafikleder, övergångar, trappor och trafikljus osv bör vara anpassade och i skick för att äldre och funktionhindrade skall kunna röra sig. I vår kommun har park och vilobänkar varit en åringen återkommande fråga på våren. Vi bör få tillräckligt med bänkar där man kan vila sig då man rör sig i kommunens centrum på motionsleder trots det att krafterna tryter.
Vi behöver också rusta upp våra parker och planteringar i kommunen så att vi har en vacker och representativ kommun som vi vill visa upp för såväl turister som för kommuninnevånarna.
ULF KJERIN
Kommunstyrelsens II viceordf.
SFP
Kommunvalskandidat 2025