KAIKKI Suomi.fi-viestejä käyttävät äänioikeutetut ovat saaneet äänioikeusilmoituksensa paperipostin sijaan sähköisessä muodossa. Kuva: Digi- ja väestötietovirasto
Jussi Salo
Noin 1,5 miljoonaa äänioikeutettua on saanut tänä vuonna ilmoituksen äänioikeudestaan alue- ja kuntavaaleissa sähköisessä muodossa. Ilmoitus on tullut sähköisenä kaikille niille äänioikeutetuille, joilla on käytössä Suomi.fi-viestit.
Alue- ja kuntavaalien ennakkoäänestys alkoi 2.4.2025. Ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa, mutta varsinaisena vaalipäivänä voi äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on ilmoitettu äänioikeutetuille lähetetyssä äänioikeusilmoituksessa.
Alue- ja kuntavaalien äänioikeusilmoitukset on lähetetty helmi-maaliskuun vaihteessa kaikille äänioikeutetuille. Ne henkilöt, jotka ovat ottaneet käyttöönsä Suomi.fi-viestit, ovat saaneet ilmoituksen ainoastaan sähköisessä muodossa. Jos Suomi.fi-viestit eivät ole käytössä, ilmoitus on saapunut paperipostina. Postitse lähetettävät äänioikeusilmoitukset on lähetetty siihen osoitteeseen, jonka henkilö on ilmoittanut osoitteekseen väestötietojärjestelmässä.
Äänioikeusilmoitus kertoo varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikan
Digi- ja väestötietoviraston vaalipäällikkö Otto Palmu muistuttaa, että jokaisen varsinaisena vaalipäivänä 13.4.2025 äänestämään aikovan on syytä myös avata saapunut ilmoitus ja tarkistaa siitä oma vaalipäivän äänestyspaikkansa. Tämä koskee sekä paperisena että sähköisenä saapuneita ilmoituksia.
”Varsinaisena vaalipäivänä ei ole mahdollista äänestää muualla kuin äänioikeusilmoitukseen merkityssä äänestyspaikassa. Siksi on tärkeä tarkistaa, mikä on oma äänestyspaikka. Äänioikeutetun ei kuitenkaan tarvitse ottaa saapunutta äänioikeusilmoitusta mukaan äänestyspaikalle, vaan äänestämiseen riittää kuvallinen henkilöllisyystodistus. Äänioikeusilmoituksen mukaan ottamisesta voi kuitenkin olla hyötyä silloin, jos äänestää ennakkoon ulkomailla, sairaalassa, vankilassa tai vanhainkodissa”, Palmu kertoo.