Rajalla elokuvaa esitetään myös Kino Kirkkonummessa 14, 15 ja 17.3. Kuva: Mina Laamo.
Satu Holmlund
ELOKUVA
Rajalla on elokuva Suomen rajaseuduista, paremman huomisen toivosta, mutta myös peloista ja turvattomuuden kokemuksista, joita maailmanpolitiikan vastakkainasettelu ja uusi kylmän sodan aikakausi meissä kaikissa herättää, sekä siitä miten elämä niistä huolimatta jatkuu.
Rajalla elokuva esitetään Kino Kirkkonummessa perjantaina 14.3. klo 13.30, lauantaina 15.3. klo 15 ja tiistaina 17.3. klo 19.
Syksyllä 2019 dokumentaristi Elina Hyvärinen luki uutisen, että hallitus on tehnyt periaatepäätöksen Parikkalan rajanylityspaikan avaamisesta kansainväliselle liikenteelle. Hyvärinen alkoi seurata hanketta: olisiko vapaamman kanssakäymisen aikakausi koittamassa? Voisiko raja Venäjän kanssa olla samanlainen kuin rajamme länteen? Nyt ajatus tuntuu naiivilta.
Venäjä hyökkäsi Ukrainaan kevättalvella 2022. Raja ei auennut. Se sulkeutui kokonaan ja siitä tuli Naton pisin raja Venäjän kanssa. Elokuvasta tuli tarina rajaseutujen selviytymistaistelusta maailmanpolitiikan myrskyissä.
Raja-alueilla on usein raskas historia. Raja-alueet ovat kaikkialla maailmassa sosioekonomisesti heikommassa asemassa kuin muut alueet. Mitä tiukemmin suljettu raja on, sitä enemmän se köyhdyttää ja kurjistaa raja-alueita molemmin puolin. Rajanylityspaikan kansainvälistäminen olisi ollut merkittävä taloudellinen noste pienen kunnan elinkeinoelämässä, ja sitä todella odotettiin.
Nyt raja on kiinni ja rajanylityspaikalle rakennetaan raja-aitaa. Suomi on Nato-maa. Raja-alueilla ollaan taloudellisessa ahdingossa. Kaikkien, mutta erityisesti rajaseutujen ihmisten on täytynyt muodostaa suhteensa Venäjään uudelleen. Muutos on ollut niin valtava ja nopea, ettemme välttämättä edes tiedosta sitä vielä.
– Dokumentoimme ajan ennen ja jälkeen Venäjän hyökkäyksen. Sen miten nopeasti ihmisten ajattelu ja asenteet muuttuivat. Se tuo elokuvalle kulttuurihistoriallista arvoa. On täytynyt miettiä, miten tehdä elokuvaa aiheesta, joka on täysin arvaamaton. Missä mitä tahansa yllättävää voi tapahtua seuraavana päivänä. Ja miten elokuvaa katsotaan nyt, vuoden päästä ja kymmenen vuoden kuluttua.
Elina Hyvärinen on kotoisin Uukuniemeltä. Hän on viettänyt rajalla lapsuutensa ja nuoruutensa.
– Raja on ollut elämässäni aina läsnä. Muistan edelleen päivän, jolloin näin rajan ensimmäisen kerran. Kokemus oli hämmentävä. Rajan toisella puolella kasvoivat samanlaiset saniaiset, mustikkamättäät ja pihlajat kuin Suomenkin puolella. Luonnossa itsessään ei ole rajaa, ja samaan aikaan: raja oli todella voimakkaasti olemassa ja täysin ylittämätön. Olemme palanneet takaisin noihin aikoihin.