KEVÄT on kulta-aikaa siian pohjaonginnalle, muistuttaa Suomen Vapaa-ajankalastajat. Kuva: Janne Antila/Suomen Vapaa-ajankalastajat.
Jussi Salo
KALASTUS
Siianonginta rannikolla on leppoisa koko perheen kevätharrastusKALASTUS
Kevät on kulta-aikaa siian pohjaonginnalle, muistuttaa Suomen Vapaa-ajankalastajat. Sen harrastamiseen tarvitaan jonkinlainen heittovapa, jolla syötti saadaan lentämään riittävän kauas rannasta. Tämä leppoisa kalastusmuoto mahdollistaa myös lähiluonnosta nauttimisen, sillä kun siikakoukku on heitetty veteen ja vapa asetettu kivenkoloon odottamaan tärppiä, onkija voi keskittyä ympäröivään luontoon ja kevätsään ihailuun.
Siikaonkivavan kärkeen kannattaa ehdottomasti laittaa ”kilikello” tai jokin muu tärpinilmaisin, jonka äänimerkistä tietää kalan napanneen syöttiin. Tämä tuo siianongintaan rutkasti lisää rentoutta ja vapauttaa onkijan tärppien välissä vaikkapa seuraamaan muuttolintujen touhuja tai antaa hänelle mahdollisuuden vain nauttia aurinkoisesta kevätsäästä sekä eväistä.
Leppoisuutensa ansiosta siianonginta sopii harrastettavaksi niin yksin, kavereiden kuin perheen pienimpienkin kanssa. Kalojen narraamisen ohessa onkija voi tehdä myös ekoteon ja siistiä rantaa keräämällä sieltä pois talven jäljiltä paljastuneita roskia.
Kausi alkaa heti jäiden lähdettyä
Siian onginnan kausi alkaa Etelä-Suomen rannikolla heti jäiden lähdettyä, yleensä maaliskuussa tai huhtikuun alussa ja sesonki kestää huhtikuun lopulle ja pohjoisessa huhtikuun puolesta välistä toukokuun lopulle asti. Hyviä siianongintapaikkoja ovat virtaavat salmet ja niemien kärjet, joissa on hiekka- tai savipohja.
”Syöttinä kannattaa käyttää kaikenlaisia onkimiseen soveltuvia matoja tai lieroja, joita keväällä, kun matomaat ovat vielä jäässä, voi ostaa kaupoista. Mikäli matoja ei ole saatavilla, myös nippu kärpäsen toukkia pienessä koukussa antaa siikoja, joskaan ei ihan yhtä tehokkaasti kuin mato”, Suomen Vapaa-ajankalastajien kalatalousasiantuntija Janne Antila selvittää.
Siika nappaa myös myöhään syksyllä
Vaikka siianonginta tunnetaan keväisenä kalastuslajina, siika nappaa onkeen myös myöhään syksyllä. Mitä lähempänä jäiden tuloa ollaan, sitä paremmat mahdollisuudet siikasaaliiseen. Rannikolla siikoja löytyy syksyisin samoilta paikoilta kuin keväälläkin. Talvella siikaa voi kalastaa pilkkimällä esimerkiksi mormuskalla tai tapsipilkillä. Lisäksi siikaa kalastetaan avovesiaikaan myös perholla ja uistelemalla.
Siikaongelle kannattaa Antilan mukaan lähteä sen tarjoaman rennon jännityksen lisäksi myös siksi, että siika on erinomainen ruokakala. Siiassa on paljon sydämen ja verisuonten terveyttä edistäviä hyviä rasvahappoja ja D-vitamiinipitoisuutensa puolesta se on kalojen aatelia. Siika tarjoaa myös monia kulinaarisia mahdollisuuksia, sillä sen laittaminen ruoaksi onnistuu niin uunissa, savustimessa, grillissä, keittämällä, höyryttämällä kuin graavattunakin.
Muista hoitaa lupa-asiat kuntoon
Siianonginta vaatii 18–69-vuotiailta kalastonhoitomaksun suorittamisen. ”Jos haluaa kalastaa useammalla vavalla, vaaditaan lisäksi vesialueen omistajan lupa”, Antila muistuttaa.