Jussi Salo
KIRKKONUMMI
Tietojärjestelmien kehittäminen säästää kymmeniä miljoonia euroja varsinaiseen hoivatyöhön hyvinvointialueellaIhmisiltä tulee paljon kyselyjä siitä, miksi pitäisi äänestää aluevaaleissa. Vastaus on selkeä. Aluevaaleissa valitaan hyvinvointialueen valtuusto, joka päättää kaikista lääkäripalveluista, hammashoidosta, ikäihmisten hoivapalveluista eli kaikista sosiaali- ja terveystoimen palveluista sekä pelastustoimesta. Kyse on tärkeistä ihmisten terveyteen ja turvallisuuteen liittyvistä asioista. Siksi on tärkeää äänestää myös aluevaaleissa.
Oheiset infolaatikot toivottavasti selkeyttävät kunnan ja alueiden välistä työnjakoa.
Leikkauksia vai kehittämistä?
Julkisuudessa nostetaan esiin jatkuvasti se, että palveluita ollaan leikkaamassa julkisen talouden säästöpaineiden takia. Se on vain osatotuus. Itseasiassa valtio, joka rahoittaa hyvinvointialueiden toiminnat, on lisännyt tälle vuodelle määrärahoja 2,2 miljardia euroa. Palvelutarve kuitenkin kasvaa koko ajan ja menojen kasvu on saatava kuriin, jotta voimme jatkossa turvata hyvät palvelut.
Jokaisella ihmisellä vauvasta mummoon ja vaariin pitää olla mahdollisuus saada hoitoa ja hoivaa, kun sitä tarvitsee. Lääkäripalveluiden ja hammashoidon jonot on saatava purettua. Oivallinen keino ovat omalääkäri ja -hoitajamallin käyttö erityisesti ammatinharjoittamallia käyttäen. Jonojen purkamisessa voidaan käyttää myös palveluseteleitä, KELA-korvauksia ja teknologian mahdollisuuksia. Kyse on siitä, että meidän on kehitettävä kaikkia toimintoja niin, että rahat riittävät ja talous on kunnossa. Ilman verojen korotuksia.
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen määrätietoinen kehittämistyö on pienentänyt jo 2,5 toimintavuoden aikana merkittävästi alueen talouden kymmenien miljoonien eurojen alijäämää. Nyt on keskityttävä niin sosiaali- ja terveydenhoidossa kuin hammashoidossakin erityisesti asiakaslähtöisyyden parantamiseen, ajanvarauksen ja takaisinsoittojen kuntoon saamiseen sekä nopean tarpeen mukaisen hoitoon pääsyn varmistamiseen.
Uusi tietojärjestelmä on kustannustehokas sekä asiakas- ja käyttäjäystävällinen
SOTE-muutoksen yhteydessä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle siirtyi luovuttavilta organisaatioilta 36 erilaista asiakas- ja potilastietojärjestelmää tai järjestelmäversiota. Osa järjestelmistä kyettiin konsolidoimaan eli yhdistämään 11 erillisen järjestelmään. Se oli kuitenkin yhä aivan liian paljon käytettävyyden, asiakaspalvelun ja hoidon laadun takaamiseksi sekä suurten käyttökustannusten takia.
Viranhaltijoiden, asiantuntijakonsultin ja poliittisten luottamushenkilöiden yhteistyön tuloksena päädyttiin kilpailuttamaan asiakas- ja potilastietojärjestelmän kokonaisuus. Tähän työhön osallistui osaltaan myös hyvinvointialueen tulevaisuus- ja kehittämislautakunta, jonka työssä olen ollut mukana. Yhteisenä tavoitteena oli ripeästi, mutta suunnitelmallisesti luopua monitahoisista ja taloudellisesti epäedullisista järjestelmistä. Samalla tehtiin laaja henkilöstökysely, jolla selvitettiin uuden järjestelmän tärkeimmät tekijät, jotta henkilöstö saa toimivat työkalut ja asiakaspalvelu paranee merkittävästi.
Kymmenien miljoonien säästöt ilman palvelujen leikkauksia
Kilpailutuksen tuloksena valittiin Tietoevry Finland järjestelmän toimittajaksi. Vertailussa se osoittautui laadun, hinnan ja käytettävyyden osalta parhaimmaksi järjestelmäksi alueemme tarpeisiin. Kustannukset pienenevät vanhoihin järjestelmiin verrattuna seuraavien neljän vuoden aikana useilla kymmenillä miljoonilla euroilla. Ilman mitään leikkauksia palveluihin. Päinvastoin palveluja voidaan kehittää uudella järjestelmällä tehokkaammaksi ja asiakaslähtöisemmäksi. Säästyviä euroja voidaan tarvittaessa käyttää varsinaisen hoitotyön saatavuuden ja laadun parantamiseen.
Uuden asiakas- ja potilastietojärjestelmän käyttöönotto toteutetaan vaiheittain tämän ja ensi vuoden aikana. Samaan aikaan alueellamme kehitetään tekoälyn käyttöönottoa niissä toiminnoissa, joissa se on mahdollista ja turvallista. Tekoäly osaltaan antaa asiantuntijoille lisää aikaa asiakastyöhön.
Puhelinasiointi ja henkilökohtainen paikan päällä asiointi säilyvät jatkossakin käytössä. Ne ovat tärkeä osa palveluita ihmisille, jotka eivät syystä tai toisesta voi käyttää digipalveluja.
TIMO HAAPANIEMI
Länsi-Uudenmaan aluevaltuutettu ja alueen tulevaisuus- ja kehittämislautakunnan varapuheenjohtaja
HYVINVOINTILALUEELLA PÄÄTETÄÄN MM:
Lääkäripalveluista ja hammashoidosta
Terveysasemista
Ensihoidosta ja päivystyksestä
Neuvoloista
Vanhuspalveluista (kotihoito, hoivakodit, omaishoito)
Vammaispalveluista
Mielenterveys- ja päihdepalveluista
Palo- ja pelastustoimesta
Osasta sairaalapalveluista (ei HUS/erikoissairaahoito)
KUNNASSA PÄÄTETÄÄN MM:
Päiväkodeista ja kouluista
Kaavoituksesta ja maankäytöstä
Kaduista, puistoista ja jätehuollosta
Elinkeinopolitiikasta ja TE-palveluista
Kirjastoista ja kulttuuritoiminnoista
Liikunta- ja vapaa-ajan palveluista
Kunta- ja kiinteistöveron suuruudesta