Jussi Salo
KIRKKONUMMI
Toimivat kohtaamispaikat ovat investointi tulevaisuuteen!Kirkkonummen keskustassa on meneillään kasvojenkohotus, jota moni meistä on odottanut jo pitkään. Fyyrin kirjasto valmistui vuonna 2020 ja seuraavan suuren investoinnin, tulevan lukiokampuksen, arvioidaan valmistuvan kahden vuoden kuluessa. Torin yhteyteen rakennetaan uusia asuinrakennuksia, ja kaikki tämä yhdessä vaikuttaa varmasti myönteisesti keskustaympäristöön.
Kirkkonummea koettelee sama yhteiskunnallinen ilmiö kuin muutakin maata. Haasteet, joista kukaan ei tiennyt muutama vuosikymmen sitten, ovat tänä päivänä uutta arkea, joka vaatii aivan erilaista ajattelua. Elämme yhä enemmän digitaalisessa yhteiskunnassa, mikä tarkoittaa, että meidän on nyt toimittava uudella tavalla luodaksemme yhteisöllisyyttä. Vaihtoehtoisesti voimme muokata nykyisiä olosuhteita sellaisiksi, joissa yhteisöllisyys aiemmin kukoisti. Esimerkkinä tästä ovat kouluissa käyttöön otetut rajoitukset, joilla säännellään oppilaiden matkapuhelinten käyttöä koulupäivän aikana. Koska moni opiskelija voi huonosti vähäisen vuorovaikutuksen vuoksi, ruutuaikaa tulisi rajoittaa koulupäivinä siten, että muille asioille jäisi enemmän aikaa ja energiaa. Ongelma on tietysti monitahoisempi.
Yksinasuminen lisääntyy ja ihmiset työskentelevät usein etänä. Spontaanit kohtaamiset arjessa ovat yhä harvinaisempia, mutta eivät välttämättä aina itse valittuja. Yksinäisyyden ja syrjäytymisen tunne on lisääntynyt kaikissa ikäryhmissä. Tämä ongelma on otettava vakavasti. Miten voimme hidastaa kehitystä?
Kaikessa suunnittelussa on varmasti ensiarvoisen tärkeää, että meillä on yhteinen strategia syrjäytymisen torjumiseksi yhteiskunnassa. Niinpä myös lähiympäristöjen suunnittelulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, että ihmisten kohtaamispaikoista saadaan houkuttelevia ja toimivia. Olisi sääli, jos Kirkkonummen keskustan kaavoitustyö menisi hukkaan ja aukioympäristö jäisi siitä syystä tulevaisuudessa tyhjäksi, mikä saattaisi aiheuttaa turvattomuuden tunnetta alueella liikkuville. Lukiokampuksella toisaalta varmistetaan, että noin 800 opiskelijaa viettää koulupäivänsä keskustassa, minkä lisäksi yhteiskampus tarjoaa iltaisin tilat noin 550:lle musiikkiopiston, kuvataidekoulun ja kansalaisopiston opiskelijalle. Tällaisilla uudistuksilla keskustasta tulee entistä elinvoimaisempi, ja onkin toivottavaa, että se tarjoaa myös monipuolisia kohtaamispaikkoja sen tueksi. Siksi on tärkeää, että aukion vieressä olevat yritykset tukevat tätä kehitystä ja edistävät osaltaan uusia kuntalaisten kohtaamispaikkoja ja laadukkaita nykyaikaisia palveluita. Samalla on tärkeää, että me kuntalaiset itse suojelemme olemassa olevia lähipalveluja, jotta ne eivät kuole sukupuuttoon. Kunnan keskusta on Kirkkonummen sydän. Keskuksella pitäisi olla vetovoimaa työntövoiman sijaan.
PETRA EKBERG-KONTULA
RKP Kirkkonummi
kuntavaaliehdokas
Ruotsinkielisen kasvatus- ja koulutuslautakunnan jäsen