Jussi Salo
LÄNSI-UUDENMAAN HYVINVOINTIALUE
Työllisyyspalvelut toimiviksiKunnat ovat vastanneet työllisyyspalveluista vuoden alusta alkaen. Kyseisissä palveluissa on ongelmia.
Kun työtön on ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi, hänellä on oikeus saada työllisyyspalvelulain perusteella työllistymiseen liittyvä arvio. Työnhakijalle tulee järjestää alkuhaastattelu tai täydentävä työnhakukeskustelu viiden arkipäivän kuluessa työnhaun alkamisesta. Käytännössä työvoimaviranomainen ei pysty järjestämään alkuhaastattelua säädetyssä viidessä päivässä, eikä aina edes kymmenessä päivässä. Nyt maan hallitus on pidentämässä määräaikaa kymmeneen päivään.
Alkuhaastattelussa tehdyn arvion perusteella työttömälle tehdään työllistymissuunnitelma. Työnhakukeskusteluissa olisi mahdollisuus keskustella yksilöllisistä tilanteista ja esimerkiksi hyvinvointialueen ja Kelan tuesta.
Alkuhaastattelun ja työnhakukeskustelun viivästyminen vaikuttavat työttömän toimeentuloon ja hyvinvointiin.
Hyvinvointialue järjestää työllisyyspalveluihin liittyviä sote-palveluja. Hyvinvointialueen on toteutettava muun muassa työttömien terveystarkastuksia ja kuntouttavaa työtoimintaa.
Toiminnan tavoitteena on työttömän työllistyminen. Työllistymisellä on merkitystä työttömien lisäksi kunnan elinvoimaisuudelle. Kun työllistyminen on erittäin epärealistista, pitkäaikaistyöttömän on päästävä eläkkeelle.
JOHANNA VÄRMÄLÄ (SD.)
sairaanhoitaja (YAMK), HTM,
aluevaltuutettu, aluehallituksen 1.vpj
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaaliehdokas