KIRKKONUMMI
Uudenmaan Kylät ry luovutti ”Vuoden uusimaalainen kylä 2025” -kunniakirjan luoman kyläyhdistykselleKIRKKONUMMI
Luoman Kyläyhdistyksen vuosikokouksessa maaliskuun puolivälissä yhdistyksen jäsenille ojennettiin ”Vuoden Uusimaalainen Kylä 2025” -kunniakirja. Kunniakirjaa luovuttamassa oli hallituksen jäsen Mikael Gerkman Uudenmaan Kylät ry:stä ja luomalaisten puolesta vastaanottajana yhdistyksen pj. Hannu Valtanen.
Luoman Kyläyhdistys on neljännesvuosisadan toiminut kyläläisten yhteisöllisyyttä vahvistamassa. Runsas puolet kylän asukkaista on kyläyhdistyksen jäseniä.
Asumismukavuutta ovat palvelleet kyläyhdistyksen ylläpitämät kyläavustajien arjen palvelut luomalaisille sekä yhdistyksen kunnalta vuokraaman Vitträsk-järven rantapalstalle rakennettujen venepaikkojen vuokraus.
Kyläyhdistys on myös julkaissut muutaman kerran vuodessa Luomalainen ”Vi i Bobäck”-tiedotuslehteä.
Kylätalo Luoman Ljusdala
Paikallisen Nuorisoseuran lopetettua toimintansa se lahjoitti Nuorisotalonsa Ljusdalan kyläyhdistykselle. Vuosia tyhjänä seissyt talo virkistyi - kyläyhdistys pyrkii luomaan Ljusdalasta luomalaisten yhteisen olohuoneen ja tapahtumakeskuksen. - Se on myös vuokrattavissa juhliin ja tapahtumiin edulliseen hintaan.
Joulujuhlassa vuoden 2024 Lucia - itsekin luomalainen - Daniela Owusu oli laulamassa ja piirileikittämässä luomalaisia muiden Lucia-neitojen kanssa. Syksyllä kotiseutuliitto järjesti siellä Kylätalotapahtuman osana Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumakimaraa.
Kunnan kanssa yhdistys järjesti Tassumäen osayleiskaavaa esittelevän asukastilaisuuden. Myös kesäkahviatoimintaa harjoitettiin, Martat ja kyläyhdistyksen hallitus pitivät kokouksiaan Ljusdalassa, luomalainen Kirkkonummen kamarimusiikkiorkesteri harjoitteli siellä.
Kouluyhteistyö
Myös yhteistyö Bobäcks Skolan ja Masalan koulun kanssa on jatkunut. Kouluille on myönnetty keväisin Hvitträsk-stipendit kannustamaan oppilaita taideaineissa.
”Kasvata Iloa” -teemalla koululaiset ovat kasvattaneet hyötykasveja. Mato-onkimisen saloja on opastettu Vitträsk-järvellä. Metsä-teemalla on viety oppilaita metsään ja tutustumaan Luontokeskus Haltiaan.
Ympäristön hoito
Luomanpuroa on talkoovoimin kunnostettu lähes vuosikymmen. Tavoitteena on meritaimenen nousu Vitträskiin. Esteitä on poistettu kalaportailla, kutusoraa on levitetty ja ELY-keskuksen yhteistyöllä tehty ensimmäiset istutukset puroon.
Luomanlahden rantaa on talkoovoimin siivottu lahopuista ja risuista, kaislikkoa niitetty, rakennettu uusi laituri ja hankittu kalusteet luomalaisten retkeilijöiden iloksi. - Talkoin on myös torjuttu vieraslajeja tien varsilta ja tonteilta.
Kulttuuriin panostetaan erityisesti
Yhteistyö Hvitträsk-museon kanssa on tiivistynyt erityisesti Eliel Saarisen 150-vuotisjuhlien myötä. Museossa on järjestetty useita keskustelutilaisuuksia kylän historiaan ja kulttuuriin liittyen. Museon kanssa järjestetyt yhteiset Joulumyyjäiset olivat suurmenestys.
Hvitträskissä vierailleiden taiteilijoiden kanssa kyläyhdistys toteuttaa ”Kestävä kehitys”-hanketta. Ensivaiheessa toteutuu osio ”Lentävä lautanen” Bobäcks Skolan kanssa. Se kertoo, miten sekajätteeseen muutoin menevät kuluneet astiat voidaan ennallistaa polttamalla ne uuden veroiseksi.
Luoma on vuoden kylä toistamiseen!
Luoma on Vuoden Uusimaalainen Kylä jo toistamiseen, edellinen vuosi oli 2004. Uudelleen valinta on osoitus siitä, että kyläyhdistys aktiivisella toiminnallaan voi luoda pienestä kylästä elinvoimaisen ja kestävän yhteisön.
Yhteinen tekeminen on monen perusta, se luo asuinympäristön, jossa viihdytään.
HANNU VALTANEN