KIRKKONUMMEN kunta on irtisanonut yhtenäiskoulu Winellska skolanin rehtorin virkasuhteen vakavien laiminlyöntien vuoksi. Puutteita oli niin oppilaitoksen talouden kuin hallinnonkin hoitamisessa.
Jussi Salo
KIRKKONUMMI
Winellska skolan rehtori irtisanottu vakavien laiminlyöntien takiaKIRKKONUMMI
Kirkkonummen kunta on päättänyt purkaa yhtenäiskoulu Winellska skolan rehtori Katri Vepsän virkasuhteen. Vepsä on työskennellyt Kirkkonummen kunnan palveluksessa rehtorin virkasuhteessa 1.9.2023 alkaen ja sitä ennen ruotsinkielisten varhaiskasvatus- ja opetuspalvelujen johtajan määräaikaisessa virkasuhteessa aikavälillä 16.8.2021 – 31.1.2023 sekä opetuspäällikkönä aikavälillä 1.2.2023 – 31.8.2023.
Vakavia puutteita tehtävien ydinalueilla
Rehtorin irtisanomista perustellaan sillä, että viranhaltijalla on ilmennyt laaja-alaisia ja vakavia puutteita virkatehtäviensä ydinalueilla. Ongelmat ovat olleet poikkeuksellisia huomioon ottaen viranhaltijan kokemus rehtorin ja opetusalan johtoon liittyvistä tehtävistä kunnallisessa toimintaympäristössä.
Viranhaltijan johtaman oppilaitoksen talous on ollut merkittävästi negatiivinen. Viranhaltija on ylittänyt johtamansa oppilaitoksen budjetin merkittävästi ylittämällä koululle myönnetyn tuntiresurssin 150 vuosiviikkotunnilla eli käytännössä yhteensä noin 6–7 opettajan keskimääräisellä opetustuntimäärällä viikossa.
Tuntijaon ylitys on johtanut lukuvuositasolla merkittävään taloudelliseen vahinkoon ja aiheuttanut 300 000 euron alijäämän oppilaitoksen talouteen. Sittemmin alijäämä on supistunut 66.000 euroon, mikä ei ole kuitenkaan johtunut viranhaltijan toiminnasta vaan siitä, että kunnassa oli kokonaisbudjetissa varattu henkilöstön eläkemaksuihin ylimääräistä rahaa kaikkien lautakuntien osalta. Tämä ylibudjetointi vaikutti tilinpäätöksessä lautakuntien lopulliseen tulokseen siten, että oppilaitoksen alijäämä jäi ennakoitua pienemmäksi.
Henkilöstöä informoitiin virheellisesti
Virhe on johtanut tarpeeseen etsiä viranhaltijan johtamassa oppilaitoksessa keinoja saavuttaa taloudellisia säästöjä. Viranhaltija ei ole kertonut henkilöstölle oikeita syitä – eli omista virheistään johtuvaa syytä – taloudellisten säästöjen tarpeelle, vaan informoinut henkilöstöään virheellisesti siten, että taloudellisen säästöjen tarve johtuisi kunnan tekemistä leikkauksista.
Lisäksi rehtori on aiheuttanut taloudellista vahinkoa työnantajalle myös siten, että hän on laiminlyönyt kirjata kunnan käyttämään oppilas- ja opiskelijatietojärjestelmä Primukseen erityisen tuen oppilasmäärän lukuvuodelle 2024–2025 oikeellisesti ja on lisäksi laiminlyönyt tarkistaa oppilasmäärät.
Virhe on ilmennyt tammikuussa 2025, kun viranhaltijan esihenkilö on käynyt läpi viranhaltijan johtaman oppilaitoksen taloutta. Erityisen tuen oppilaita on puuttunut 21. Koska Primuksen tiedot siirretään vuosittain Koski-tietovarannon kautta valtakunnalliseen valtionosuuslaskentaan, on virhe johtanut taloudelliseen vahinkoon, koska kunta on näin saanut liian vähän valtionosuutta.
Henkilöstötyytyväisyys romahti
Henkilöstötyytyväisyys viranhaltijan johtamassa oppilaitoksessa on heikentynyt merkittävästi sinä aikana, kun viranhaltija on toiminut oppilaitoksen rehtorina. Työterveyden toteuttaman suunnatun työpaikkaselvityksen tulokset alkuvuonna 2025 olivat erittäin heikot ja huolestuttavat. Työpaikkaselvityksen laatineet asiantuntijat ovat kertoneet työnantajalle, että puutteet kohdentuvat erityisesti viranhaltijan toimintaan organisaatiossa. Työnantajalle on konkretisoitunut ja selvinnyt tilanteen vakavuus edelleen tilanteessa, jossa suunnatun työpaikkaselvityksen tuloksia käsiteltiin yläluokkien henkilöstölle järjestetyssä tilaisuudessa 18.3.2025, jossa henkilöstö on kertonut kokemuksistaan.
Alaluokkien osalta vastausprosentit em. asioihin olivat vielä huolestuttavammat. Työyhteisön tilanne on poikkeuksellisen vakava ja kriisiytynyt viranhaltijan menettelyn vuoksi.
Viranhaltija ei ole puuttunut tietoonsa tulleisiin puutteisiin matematiikan ja kemian opettajan huonosta opetuksesta, vaikka asia on tullut hänen tietoonsa sekä huoltajalta että opettajakunnalta.
Viranhaltija on laiminlyönyt ryhtyä työturvallisuuslain mukaisiin toimenpiteisiin suhteessa alaiseensa opettajaan ja suhteessa työyhteisöön, vaikka viranhaltijan tiedossa on ollut marraskuusta 2023 alkaen opettajaan kohdistuneet vakavat tapahtumat ja niiden aiheuttama kuormitus.
Hallinnolliset päätökset laiminlyöty
Viranhaltija on laiminlyönyt virkasuhteensa aikana toistuvasti tarpeellisien hallinnollisten päätösten tekemisen, mikä on tullut työnantajan tietoon vasta myöhemmin. Työnantajan tietoon on tullut myös vakavat laiminlyönnit oppilashuoltoon liittyvien tukitoimien toteuttamisessa, seurannassa ja arvioinnissa. Viranhaltija on laiminlyönyt rekrytoida johtamaansa oppilaitokseen riittävän määrän henkilökohtaisia avustajia, mikä lähtökohtaisesti johtaa siihen, että koulu saa vähemmän avustajaresurssia koko lukuvuodeksi.
Viranhaltija on laiminlyönyt tarpeelliset toimenpiteet monivammaisen oppilaan opetukseen integroimisen yhteydessä. Viranhaltijan laiminlyönnit ovat johtaneet siihen, että oppilaan lakisääteiset oikeudet mm. tukeen ja opetukseen eivät ole aina toteutuneet.
Oppilaiden poissaoloja ei seurattu
Viranhaltija on laiminlyönyt myös velvollisuutensa seurata oppilaiden poissaolotuntien määriä sekä tehdä esimerkiksi lastensuojeluilmoituksen, vaikka poissaolotuntien määrä on yksittäistapauksessa ollut huomattava. Viranhaltijan yhteistyö oppilashuollon henkilöstön kanssa on ollut puutteellista.
Irtisanominen ilman varoitusta
Viranhaltijan laiminlyönneistä ja käyttäytymisestä on muodostunut niin vakava kokonaisuus, että työnantajalla ei viranhaltijalain nojalla ole velvollisuutta varoituksen antamiseen ennen viranhaltijan irtisanomista tai velvollisuutta selvittää, olisiko viranhaltijan irtisanominen vältettävissä sijoittamalla viranhaltija muuhun virkasuhteeseen.
Viranhaltijaa on ennen irtisanomista kuultu viranhaltijalain mukaisesti 14.3.2025, 31.3.2025 ja 7.4.2025.
JUSSI SALO