Jussi Salo
KIRKKONUMMI
Yhteistä turvallisuutta rakennetaan paikallisestiMuuttunut maailmantilanne ja arvaamattomalta tuntuva tulevaisuus ovat saaneet monet pohtimaan ja myös huolestumaan turvallisuudesta. Tällä hetkellä keskustelussa korostuu tarve nostaa puolustusbudjettia ja varautua tulevaisuuteen maanpuolustusta vahvistamalla. Kyvykkäästä maanpuolustuksesta huolehtiminen on ilmeisen tärkeää, mutta samalla meidän ei tule heikentää niitä perustekijöitä, joille turvallisuus on Suomessa rakentunut.
Suomi on selvinnyt monista aikaisemmista kriiseistä kansakunnan yhteisen päämäärän, yhteisöllisyyden ja solidaarisuuden voimin. Yhteisön tuki ja luottamus valoisampaan tulevaisuuteen olivat tärkeässä roolissa sotien jälkeisessä hyvinvointivaltion rakentamisessa.
Hyvinvointivaltion rakenteet ovat olleet keskeisessä asemassa selviytymisessä viimeaikaisista kriiseistä, kuten 2008 alkaneesta talouskriisistä ja pandemiasta. Julkinen terveydenhuolto, koulutus, sosiaaliturva ja työllisyyspalvelut ovat kannatelleet ihmisiä haastavina aikoina. Hyvinvointiyhteiskunta onkin ollut ratkaiseva osa kokonaisturvallisuutta.
Nykyään yhteiskunnan polarisoituminen muodostaa keskeisen uhan turvallisuudelle. Yhteiskunnan polarisaatiota voimistaa nykyinen hyvinvointirakenteita voimakkaasti heikentävä politiikka, joka lisää eriarvoisuutta ja luo vastakkainasettelua. Jos ihmiset kokevat, ettei heitä kuulla tai että heidät jätetään mahdollisuuksien ulkopuolelle, luottamus yhteiskuntaan katoaa. Tämä rapauttaa sosiaalista vakautta, mikä on turvallisuuden perustekijä.
Monet yhteiskunnan turvallisuutta rakentavat ja ylläpitävät palvelut tuotetaan kunnissa. Näitä ovat esimerkiksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ja kotoutumisen palvelut, koulutus, työllisyyspalvelut ja yhteisöllisyyttä lisäävät vapaa-ajanpalvelut. Myös tärkeä kriiseihin varautumis- ja valmiustyö on yksi kuntien tehtävistä.
Yhteistä turvallisuutta rakennetaankin paikallisesti kunnissa!
SAARA HUHMARNIEMI
Vihreä kuntavaaliehdokas
Kunnanhallituksen jäsen